Tuinconcert Erwin Nyhoff 25 september 2022

 


Wat in het vat zit verzuurt niet. Oorspronkelijk stond het optreden van Erwin Nyhoff gepland voor november vorig jaar. Helaas was als wel vaker de afgelopen twee jaar Corona de spelbreker. Erwin is een gepokt en gemazelde muzikant geboren in Hessum, die al een muziekcarrière heeft van drie decennia en donderdag Abraham zal zien. Een carrière van vallen en weer opstaan. De eerste helft van de jaren negentig bracht Erwin met zijn band The Prodigal Sons de albums Wine of Life en In the Eye of a Stranger uit op het helaas ter ziele gegane label Munich. Aan het begin van het nieuwe millennium zou daar ook nog Erwins soloalbum Take Your Time verschijnen.

Door het toch nog aangename weer kon het optreden van Erwin plaatsvinden in de tuin van de zoals altijd gastvrije Margot en John. Erwin opende met Misty Rain een Prodigal Sons nummer stammend uit de tijd dat hij met zijn band het podium van Pinkpop onveilig maakte. Helaas kwam hierna de klad in Erwins carrière. Op internet is hier eventueel een mooie documentaire van RTV Oost over deze periode te zien. Na lang dralen besloot hij zo’n tien jaar geleden mede dankzij zijn enthousiaste kinderen mee te gaan doen aan The Voice en haalde tot zijn eigen grote verbazing de finale. Uit die tijd stamt het zelf geschreven Bigger Plan.

Hierna begon een grote trits met odes aan helden. Yesterday van The Beatles, A Hunderd and Ten in the Shade uit de latere solocarrière van John Fogerty. Op vroege leeftijd leerde Erwin al de muziek van The King kennen en bracht van hem mooie vertolkingen van In the Ghetto, My Boy en That’s  All Right Mama. Op latere leeftijd leerde hij de muziek van Harry Muskee waarderen. Met Cuby + Blizzards speelde Muskee een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Nederlandse populaire muziek. Helaas kreeg hij pas op het laatst van zijn leven de erkenning, met het met goud bekroonde, door Daniël Lohues fantastisch geproduceerde album Cats Lost. Erwin eert Muskee met Low Country Blues van dat album en het bekendste nummer van Cuby + Blizzards, Window of My Eyes.

Voor de hand liggend zijn de vertolkingen van Thunder Road en The River van The Boss, een net zo’n expressieve zanger als Erwin. Hierna speelt Erwin nog een eigen nummer, You Still Think. Ontroerend en treurig is het verhaal wat Erwin hierna vertelt over goede vriendin Lisa, die helaas dit jaar overleed. Zij deed in de florerende jaren van Erwin de merchandise en voor haar speelde hij af en toe het schitterende, maar droevige Sad Lisa van Cat Stevens van diens klassieker Tea for the Tillerman. Een album dat trouwens boordevol andere hits staat als Where Do the Children Play, Hard Headed Woman en Wild World. Erwin zong Sad Lisa ook op haar begrafenis.

Hierna gaat Erwin echt helemaal los. Even leek het er trouwens op dat de regen de boel zou gaan verstieren, maar Erwin bezweerde dat met een fraaie vertolking van de CCR klassieker Who’ll Stop the Rain. Hierdoor werd de neerslag letterlijk beperkt tot twee druppels en was zelfs af en toe de zon nog te zien. Erwin blijkt echt een rasentertainer, die in het schitterende You’ve Got to Hide Your Love Away van The Beatles het aanwezige publiek uitbundig mee laat doen. Iemand die zijn hele ziel en zaligheid in zijn vertolkingen stopt.

Heel fijn vond ik persoonlijk dat hij het prachtige Stones nummer Ruby Tuesday bracht, een song welke ik een paar decennia geleden voor het laatst hoorde. De aanstekelijke Beatles klassieker Can’t Buy Me Love verhoogde de goede stemming nog meer. Van Morrisons Brown Eyed Girl is hem duidelijk op het lijf geschreven. Hierna wordt de finale ingezet met de CCR klassieker Proud Mary en Chuck Berrys Roll Over Beethoven. Gevolgd door de uitstekende toegiften, de Doors klassieker Riders on the Storm en Stones klassieker Satisfaction. Erwin speelde ruim anderhalf uur heel gedreven zonder pauze. Normaal gesproken zijn bij huiskamerconcerten cd’s te koop, helaas in dit geval niet. Het blijkt jammer genoeg niet rendabel te zijn voor Erwin om zelf cd’s te laten persen. Ik vermoed door de enthousiaste reacties achteraf, dat het niet voor het laatst is dat Erwin te gast zal zijn in de gastvrije huiskamer van Margot en John.

Het volgende huiskamerconcert is trouwens al gepland, op 5 november zal singer-songwriter Maurice van Hoek te gast zijn. Iemand die ook meewerkt aan andermans albums, zo is hij is te horen op het geweldige debuutalbum Keep It Simple van Boaz Roelevink, wat twee weken terug verscheen. De dag erna zal ook Erwin terug zijn in Etten-Leur met Erwin Java Travel Party, die dan nummers van Cuby + Blizzards zullen spelen. Verder zullen die dag in Studio 76 Julian Sas, Flavium en Veldman te zien zijn.      

Theo Volk