Merel van de Keer : Ghost in the Storm

 


Gitariste en singer-songwriter Merel van de Keer uit Raamsdonksveer maakt meeslepende en indringende muziek, die door de rauwheid waarmee het gebracht wordt diep binnenkomt. Net als bij Jan de Bruijn recht uit het hart en zonder filter.

In 2015 is ze afgestudeerd aan het conservatorium in Tilburg. In 2018 is ze haar muzikale droom achterna gegaan en is ze begonnen met haar eigen gitaarstudio. Ze geeft gitaarles aan alle leeftijden, in alle muziekstijlen en op alle niveaus. Van 2016 tot 2019 was Merel solo-gitariste bij de band VUIG, maar besloot solo te gaan en met succes.

In 2021 deed zij mee met de “Escape From The Studio” wedstrijd van Poppodium Volt in Sittard met haar zelf geschreven nummer Ghost in the Storm. Daarmee won ze een plek als support act voor de Grammy-genomineerde Brother Dege. Een van haar inspiratiebronnen, naast onder andere Rory Gallagher, Rory Block en Sheryl Crow.

Merel schreef de afgelopen tijd de nodige songs en zocht contact met Joost Verbraak en Jan van Bijnen. De visie die Merel voor ogen had was zoveel mogelijk haar live geluid benaderen. Bovendien vond ze de natuurlijke galm van haar oude huis mooi klinken en werd besloten om de opnames daar plaats te laten vinden. Dus toog Joost Verbraak met zijn opnameapparatuur richting Raamsdonksveer en werd daar de debuut EP Ghost in the Storm in een dag opgenomen.

Naast de resonator gitaar gebruikt Merel een bassdrum en soms een slide gitaar. Naast Jan op bas heeft Joost summier wat sfeerverhogende elementen toegevoegd door middel van piano, wurlitzer en synthesizers (ala Marcel van As zijn together machine, Spinvis).

Vanaf opener en titelnummer Ghost in the Storm pakt Merel met haar eigen, indringende mix van van (delta)blues, roots en americana zes nummers lang de luisteraar bij de lurven. Vooral in het prachtige, instrumentale Phoenix maakt Merel met alleen gebruikmakend van haar resonator gitaar optimaal gebruik van de akoestiek van haar huis.

Net als bij de vorig jaar eveneens op Howlin’ Chicken Records verschenen debuut EP Devil on My Shoulder van Nienke Dingemans is het artwork uitermate verzorgd. De EP presentatie zal zaterdag 24 september om twee uur plaatsvinden in de grootste platenzaak van Nederland, Kay’s Odyssey in Wagenberg.     

Theo Volk

Releasedatum : 23 september 2022 Howlin' Chicken Records

Website : https://merelvandekeer.com/

 

Merel van de Keer live :

17-09 OOSTERHOUT : Live @ Radio ORTS

22-09 WADDINXVEEN : Live @ RTW Studio

24-09 WAGENBERG : Kay’s Odyssey EP Presentatie

04-10 VLAARDINGEN : Omroep Vlaardingen

10-10 MAASTRICHT : Live @ RTV Maastricht

16-10 MAASTRICHT : Cellebroeders Kapel

21-10 VEENDAM : Theater van Beresteyn