Little Kim : Moederland

 


De afspraak stond al heel lang. Tien jaar geleden beloofde Guido Belcanto aan Kimberly Claeys dat ze ooit samen een countryplaat zouden gaan maken. Moederland is geproduceerd door Belcanto, die ook zijn voortreffelijke begeleidingsband “Het Broederschap” meenam naar de studio.  

De nog jeugdig ogende Kimberly heeft toch al een muzikale carrière, die intussen twee decennia duurt. Ze kreeg vooral bekendheid met de Western Swing band  Little Kim and The Alley Apple 3, waarin ook een voorname rol was weggelegd voor Tom De Poorter. Maar hiernaast had en heeft Kimberly talloze nevenprojecten, waaronder als zangeres van de bekende folkgroep Kadril. Van deze groep had eigenlijk op 1 oktober het album Jolie Flamande moeten verschijnen, maar de releasedatum is opgeschoven omdat de persing niet op tijd klaar was.

Om maar met de deur in huis te vallen, Moederland is een fraai en verslavend debuut geworden. Haar platenbaas Felix Huybrechts van  Starman Records omschreef het album reeds als “Country geboetseerd uit Vlaamse klei”.

Het titel- en sleutelnummer Moederland is het op schitterende wijze vertaald lied Motherland van Natalie Merchant door Lieven Tavernier. Een lied over vier jaar zinloos geweld, de afschuwelijke Eerste Wereldoorlog, berucht om zijn loopgravengevechten. Kimberly komt uit Kruisem niet zo heel ver vandaan, waar dit oorlogsgeweld woedde. Kimberly zong al eerder over de waanzin van oorlog, zoals bijvoorbeeld op We Still Know How to Love van Sera Smolen en Tom Mank.

De eerst twee vrijgegeven singles zijn beiden geschreven door Bruno DeNeckere. De eerste, Laura, is een catchy ode aan dochters en moeders. Opvolger De Tweede Kus is net zo aanstekelijk. In de video van Laura figureert trouwens dochter Emmylou, inderdaad vernoemd naar Emmylou Harris, een van haar grote voorbeelden.

Lieven Tavernier vertaalde ook twee liedjes van Gillian Welch naar het Nederlands. Fair September heet hier In April en Orphan Girl kreeg hier de titel Weeskind. Ze behoren, samen met het titelnummer, tot de songs met een zwaardere thematiek. Ze doen verlangen naar een nieuw, regulier album van Welch.

Vijf vertalingen zijn van de hand van Belcanto, twee nummers van Jack Clement, een van Daniel Norgren, en zoals al eerder gebeurde voor eigen albums, twee van Bob Dylan. Neem Maar Mee werd geschreven door Tavernier, die ook nog Queen of the Silver Dollar van Shel Silverstein vertaalde.

Muzikaal gezien vormt Moederland een fijne mix van aanstekelijke en ingetogen nummers. Naast country getinte songs hoor je ook invloeden uit de folkmuziek. Zo is er in Moederland en Weeskind de tin whistle van Heather Grabham te horen. In het laatstgenoemde nummer zing trouwens Eva De Roovere mee, ooit zangeres van Kadril.

Het artwork is buitengewoon fraai verzorgd. Kimberly is een uitstekende zangeres, die zelfs voor Hollanders van boven de Moerdijk, gemakkelijk te verstaan zal zijn. De albumvoorstelling van Moederland met volledige band en Guido Belcanto zal op 10 november in het Leietheater in Deinze plaatsvinden. Voor overige optredens zie hier. De afgelopen weken was Moederland zodanig verslavend voor mij, dat ik inmiddels het tekstboekje al niet meer nodig heb.

Theo Volk

Releasedatum : 14 oktober 2022 Starman Records

Website : https://www.littlekim.be/