Chris Doyle : For Afie

 


De Amerikaan Chris Doyle is een pianist, multi-instrumentalist, songschrijver en componist. Hij studeerde Piano Performance in Boston aan het gerenommeerde Berklee College of Music en Jazz Performance & Composition aan McGill University in Montreal. Deze veelzijdige kunstenaar woont in Nederland en werkt voornamelijk in Amsterdam en New York. Hij is een improvisator en componist; opgegroeid met rock 'n' roll, geschoold in jazz en een liefhebber van klassiek, soul, afrobeat en talloze andere genres. Die verscheidenheid aan muzikale interesses zorgt er voor dat hij bij de meest uiteenlopende projecten betrokken is. Zie eventueel hier voor een overzicht van die projecten.

For Afie is een solo piano album. De singles hiervan, Contemplation, Comfort, Exultation, Meditation en Easy zijn reeds te streamen. Het nieuwe album van Doyle, kwam tot stand doordat Doyle tijdens de bevalling van zijn vrouw Linn thuis urenlang op de piano improviseerde om haar door deze fysieke beproeving heen te loodsen. De muziek is veelal ingetogen, lichtvoetig en meditatief. Het bevindt zich op de snijvlakken van klassiek, jazz en volksmuziek uit verschillende werelddelen. Soms gaan invloeden van  jazz pianist Bill Evans en de klassieke pianist Erik Satie hand in hand in een compositie. Maar zo doet Revelling weer bijvoorbeeld denken aan Waltz #1 van de betreurde Elliott Smith.

Het is muziek die het vooral op de late avond of de vroege morgen goed zal doen. Doyle had blijkbaar volop inspiratie want het album duurt maar liefst 1 uur en veertig minuten.

Theo Volk

Releasedatum : 29 september 2023 Excelsior Recordings

Website : https://www.chrisdoylemusic.com/