Mr. Paul & The Lowriders : Unguarded Thoughts

 


Paul Van Bruystegem kreeg vooral bekendheid als bassist van Triggerfinger, maar was zo’n veertig jaar geleden al actief met de Leuvense groep The Boxcars, die in 1982 de finale haalde van Humo’s Rock Rally. In 2016 verscheen er solo het dubbelalbum The LowRider onder de gelijknamige artiestennaam, uitgebracht door Excelsior Recordings.

De opnames voor opvolger Unguarded Thoughts begonnen al in 2019 in Pensacola (Florida) en New Orleans (Louisiana). Paul was daar samen met Luk de Graaff, Alain “Louie” Van der Borght (Les Talons Gitans) en  BJ Scott. Ook was de Nederlandse songwriter Judy Blank een week te gast, die heel erg bijdroeg aan de geweldige sfeer die er rondhing.

De release wordt voorafgegaan door de release van twee singles, Cinnamon Blood en Shimmer & Shine. De eerstgenoemde, aanstekelijke single had een J.J. Cale klassieker kunnen zijn. De tweede single Shimmer & Shine schreef Paul samen met Tijs Vanneste. Waarschijnlijk een wederdienst voor de bijdrage die Paul leverde aan Vanneste’s uitstekende soloalbum Hier Is’t Goed twee jaar terug. Volgens Paul gaat Shimmer & Shine over de onweerstaanbare drang je hart te volgen. Een soms lange en eenzame reis zonder zekerheid dat het eindstation alle opofferingen waard zal zijn. De manier van zingen van Tijs doet me hier denken aan die van Tom Barman van dEUS.

Het album opent en eindigt met een cover. De prachtig opgebouwde opener is een cover van Eight Miles High van The Byrds. Het toetsenspel geeft het nummer een Riders on the Storm vibe. Kers op de taart is voor mij hier echter het heerlijke saxspel van Frank Deruytter, die nog een paar keer de nummers prachtig inkleurt. De ingetogen afsluiter Father Death Blues is een nummer van beatgeneratie dichter Allen Ginsberg.

Alle overige, uitstekende en gevarieerde songs schreef Paul samen met Alain Louie. Zo is bijvoorbeeld Comme Dans un Film een onvervalst chanson, een van mijn favoriete nummers. Vaak zitten de songs ritmisch gezien inventief in elkaar, misschien is Waiting for the Dragon wel daar het beste voorbeeld van. Volgens mij heeft Paul zijn geweldige begeleiders  volkomen de vrije hand gegeven bij het inkleuren van de songs.

De bijkomende opnames werden trouwens tijdens de corona lockdowns gemaakt met Mario Goossens, Stoy Stoffelen, Wim Geenen (drums); David Poltrock, Jan Hautekiet, Patrick Cuyvers (keyboards); Sam Vloemans, Frank Deruytter and Roel Jacobs (blazers), Andries Boone (viool& melodium); Françoise Vidick, Pascale Michiels, Luk de Graaff and Alain Louie (backing vocals & gitaren). Christophe Millet (congas & percussie); Jan Oelbrandt (pedal steel). Gastzangers: Roland van Campenhout (Father Death Blues), Luk de Graaff, Ruben Block & Frank Ermgodts (Eight Miles High), Ilse Goovaerts & Tijs Vanneste (Shimmer And Shine), Alain Louie (Cinnamon Blood, Coconut Tree, Comme Dans Un Film, Eight Miles High en Identical Twins).

De afgelopen twee maanden is Unguarded Thoughts door zijn verslavende uitwerking uitgegroeid tot mijn meest gedraaide album van 2023 en ook een kandidaat voor een toppositie in mijn eindejaarslijst. Het album wordt uitgebracht op het kleine Lierse label Dungeon Tapes, hopelijk krijgt het toch de aandacht, wat het volgens mij verdient.

Theo Volk

Releasedatum : 29 september 2023 Dungeon Tapes

Website : https://www.facebook.com/p/Mr-Paul-The-Lowriders-100083212096974/

 

Mr. Paul & The Lowriders live :

13-10 LEUVEN : Het Depot

25-10 GRONINGEN : Vera

31-10 GENT : Balzaal (De Vooruit)

18-11 AMSTERDAM : Tolhuistuin

17-02 MOL : Cultuurcentrum