Margo Cilker : Valley of Heart’s Delight

 


Haar debuutalbum Pohorylle twee jaar terug was me volledig ontgaan. De titel was een verwijzing naar de Duitse fotograaf Gerta Pohorylle, die vooral bekendheid kreeg door zijn foto’s gemaakt tijdens de Spaanse burgeroorlog. Erwin Zijleman van het populaire blog “Krenten uit de pop” betitelde het album als sfeervol en authentiek.

Opvolger Valley of Heart’s Delight lijkt me in het verlengde van dat debuut te liggen, wederom is Sera Cahoone producer van dienst en is John Morgan Askew (Neko Case, Laura Gibson) de geluidstechnicus. Daarnaast wordt ze omringd door dezelfde geweldige muzikale begeleiders, Jenny Conlee-Drizos (Black Prairie, The Decemberists) op piano, orgel en accordeon, Rebecca Young (Lindsey Fuller) speelt bas, Kelly Pratt (Beirut) op hoorn, haar zus Sarah Cilker verzorgt de  harmoniezang, Paul Brainard (M. Ward, Richmond Fontaine) op pedal steel en telecaster, Annie Staninec (Mary Gauthier) op fiddle en Caleb Klauder op mandoline.

Op een na zijn alle songs van Cilker’s hand, hier en daar leverde haar man Forrest Van Tuyl (ongetwijfeld Nederlandse roots) wat ideeën aan.  Om artistieke en thematische redenen covert ze Steelhead Trout van Ben Walden. Bovendien vindt Cilker het gewoon een geweldige song, die ze graag wilde opnemen. Hij zingt en speelt harmonica op de song.

Direct vanaf het begin valt de muzikaliteit van haar begeleiders op. In tegenstelling tot Erwin Zijleman vind ik haar zang beter tot zijn recht komen in de uptempo songs dan de meer ingetogen nummers. Wellicht komt dat mede doordat de uptemponummers op het album me beter bevallen. De songs gaan vooral over de omgeving waar zij, en vier generaties voor haar, opgroeide. Valley of Heart’s Delight is een prettige, eerste kennismaking met haar muziek.

Theo Volk

Releasedatum : 22 september 2023 Loose Music/Fluff and Gravy

Website : https://www.margocilkermusic.com/