Shadwick Wilde : Forever Home

 


Singer-songwriter Shadwick Wilde woonde in zijn jonge jaren in grote wereldsteden als San Francisco, Havana en ook een korte tijd in onze hoofdstad. Wilde heeft trouwens een sterke band met ons land, zowel zijn vader als zijn oma van moeders kant komen uit Nederland. Na dit dolende bestaan vond hij uiteindelijk in Louisville, Kentucky zijn vaste stek en begon daar gestaag aan zijn muzikale carrière te werken. Aanvankelijk als gitarist in een reeks punk- en hardcorebands, maar al gauw begon hij zijn eigen liedjes te schrijven. Met in 2010 zijn soloalbum Unforgivable Things als eerste resultaat, om vervolgens met Quiet Hollers in de periode van 2013 tot 2022 vier albums uit te brengen. Met die band toerde hij reeds meermaals door Nederland, met meerdere uitverkochte shows en veel positieve media-aandacht.

Zijn nieuwe soloalbum Forever Home werd geproduceerd door Ken Coomer, onder andere voormalig bandlid van Wilco en Uncle Tupelo. Forever Home is mijn eerste kennismaking met de muziek van Wilde. Meteen was ik bijzonder gecharmeerd van zijn aangename, warme stem. Maar ook zijn tien liedjes wisten me al snel te beklijven.

Dualiteit is tekstueel gezien het sleutelwoord op Forever Home. Wilde wil ruimte geven aan de zachtheid van de mooie dingen van het leven – verbinding, muziek, natuur, familie – en tegelijkertijd de realiteit van onze kwetsbaarheid omarmen; omgaan met angsten en depressies die gepaard gaan met het leven op een planeet in nood, en proberen de moed erin te houden in een sociaal landschap dat snel verslechtert.

Die omschrijving klinkt serieuzer dan het in werkelijkheid is. Zo gaat Gardener’s Blues over veel tijd spenderen in de tuin, (“I spent a summer down on my knees”). En Two Girls with Hazel Eyes is gewoon een ode aan zijn vrouw en dochter. Het aanstekelijke vioolspel is hier trouwens van Diederik van Wassenaer, sinds 2021 violist bij het gerenommeerde Residentie Orkest. Door het trompetspel had Better Version of You een nummer van The Mavericks kunnen zijn. Melancholie is trouwens nooit ver weg in zijn muziek.

Shadwick Wilde stond tijdens de eerste editie van ROOTZZ op het podium, toen met zijn band Quiet Hollers, eind volgende maand solo. Forever Home is een bijzonder aangename kennismaking met zijn muziek.

Theo Volk

Releasedatum : 22 september 2023 Sofaburn

Website : https://www.shadwickwilde.com/


Shadwick Wilde live:

26-10 HELMOND : Cacaofabriek

28-10 BREDA : Mezz, ROOTZZ Festival

29-10 VENLO : Grenswerk