Danny Vera : DNA

 


Al meer dan twintig jaar brengt de Middelburgse singer-songwriter Danny Vera muziek uit zonder concessies. Uiteindelijk bracht het samen met John Verhoeven (aka Mercy John) geschreven nummer Roller Coaster, het grote succes. Niet alleen is het nummer inmiddels meer dan 100 miljoen gestreamd op Spotify en bereikte het nummer de hoogste positie in de Top2000 van 2020, maar bezorgde het hem platina platen en een uitverkochte Ziggo Dome.

Het nieuwe album DNA ligt niet in het verlengde van voorganger The New Now, het heeft een andere vibe. Bij het ontstaan merkte Danny dat de liedjes wat authentieker zijn, meer richting rock ‘n’ roll en blues. Bij het opnemen stond het spelplezier voorop en werd het live opgenomen. Omdat hij niet te lang bij zijn jonge dochter vandaan wilde zijn, huurde hij voor de opnames de schouwburg van Middelburg af. Toen de opnamelocatie eenmaal geregeld was, liet hij producer Frans Hagenaars overkomen met een mobiele studio en werd er een karrenvracht aan oude gear verzameld, zoals vintage microfoons en gitaren.

De zestien liedjes voor het album werden in slechts twee maanden tijd in zijn eentje geschreven. Normaal doet Danny daar zo’n twee jaar over.  De muziek heeft wat meer ruwe randjes dan we van hem gewend zijn. De basis wordt gevormd door Reyer Zwart (contrabas), JP Hoekstra (elektrische gitaar) en Benny Bakker (drums). Af en toe aangevuld met heerlijk saxspel van Jan Kooper, pianospel van Henk Hulzebosch en wat soulvolle achtergrondzang van Raquel Brown en Aldiner Laurent.

Uiteraard ontbreken op DNA de klassieke Danny Vera ballades niet, zoals de fraaie songs Pullin’ Me Back en Shadow Light. Favoriete tracks zijn misschien wel Firefly vanwege het fraaie gitaarspel van JP Hoekstra en Switchblade vanwege het lekkere saxspel van Jan Kooper. DNA bevat een zestiental ijzersterke songs, Danny’s fraaiste album tot nu toe. Wie nog kaartjes voor een liveoptreden wil hebben de komende tijd moet er snel bij zijn, er zijn alleen nog wat kaartjes over voor het optreden in de Ziggo Dome, de rest is al uitverkocht.  

Theo Volk

Releasedatum : 13 oktober 2023 Excelsior Recordings

Website : https://www.dannyvera.com/