Ray Bonneville : On the Blind Side

 


Net als bij goede wijn wordt Ray Bonneville beter bij de jaren. Met name zijn albums Bad Man’s Blood uit 2011 en Easy Gone uit 2014 zijn uitstekende albums. On the Blind Side is intussen het tiende album van deze geboren Canadees, maar in Austin, Texas woonachtige singer-songwriter. Ondanks dat hij bijna vijfenzeventig is treedt hij toch nog zo’n honderd keer per jaar op. Deze ervaren muzikant werkte in het verleden met grote namen uit de Americana en blues als bijvoorbeeld Mary Gauthier, Gurf Morlix, Eliza Gilkyson en Ray Wylie Hubbard. Hij schreef onder andere songs samen met Tim O’Brien, Phil Roy en Gurf Morlix.

Het nieuwe album werd mede geproduceerd door de Texaanse singer-songwriter/producer Will Sexton, die ook meespeelt. De songs op On the Blind Side laten een meer introspectieve kant horen van Bonneville, waarschijnlijk doordat de songs tijdens de Coronapandemie werden geschreven. Met name de titelsong geeft een duidelijk inkijkje in de innerlijke ziel van Bonneville. De songs zweven tussen hoopvol (Lucky Moon) en sinister (Night Cab). In de opener Lucky Moon valt me trouwens op dat zijn hese stem steeds meer op die van David Munyon begint te lijken. Het sinistere Night Cab is gesitueerd in een vijftiger jaren Film Noir setting. Zijn ervaring van taxichauffeur in drie verschillende steden in zijn jonge jaren hielpen bij het schrijven van deze song.

Overigens vielen deze negen organische songs meteen op zijn plaats bij mij. Net alsof ik het album al jaren kende. Op de door hemzelf geschreven songs kreeg Bonneville naast van Sexton soms wat hulp van de drummers Rick Richards, Chris Hausler en Andre Bohren. Verder speelt  Amy La Vere contrabas op On the Blind Side en Richie Lawrence elektrische piano op een drietal songs. Het enige minpuntje van dit uitstekende On the Blind Side is dat het slechts een half uurtje duurt.  

Theo Volk

Releasedatum : 6 oktober 2023 Independent

Website : https://raybonneville.com/