Ninebarrow : The Color of Night

 


Jon Whitley en Jay LaBouchardiere vormen samen al zo’n decennium het folkduo Ninebarrow uit Dorset, een graafschap in het zuidwesten van Engeland. Tot nu toe gaf het tweetal een EP en vier albums uit. Het laatste album uit 2021, A Pocket Full of Acorns, won de Folk Album of the Year award.

Hun nieuwste release The Color of Night is een combinatie van eigen nummers en covers. Middelpunt vormt in hun muziek altijd hun geweldige samenzang, door Mark Radcliffe van BBC Radio 2 al eens omschreven als “like two halves of one voice”.

Er is op veel gebieden een wereld van verschil tussen beide zangers, maar allebei blijken grote bewonderaars te zijn van de Schotse zanger Dick Gaughan. De afgelopen tien jaar hebben ze moed verzameld om hun eigen versie op te nemen van het 200 jaar oude nummer The Snows They Melt the Soonest, dat op Gaughans album Handful of Earth uit 1981 staat. Among the Boughs is het op muziek gezette gedicht The Blackbird van dialect dichter William Barnes uit Dorset.

Ride On is een song van Jimmy McCarthy, maar werd vooral bekend in de versie van Christy Moore. Terug te vinden op diens voortreffelijke, gelijknamige album uit 1984. Afsluiter op het album vormt een fraaie cover van Nick Drake’s River Man. De overige zijn vijf eigen songs naast het ook zelf geschreven korte instrumentale Kitty’s Song, waarop een ingetogen piano centraal staat.

Voor een van die eigen songs, Names in the Sky, vond men inspiratie door een Radio 4 programma over een kinderhospice. Walk With Me is een ode aan samenzijn, maar ook wandelen in de natuur. De natuur vormt dan ook vaak een thema in hun liedjes. En net als Tim Knol organiseert het duo regelmatig wandeltochten en verscheen onlangs ook hun tweede wandelboek.

Jon speelt ukulele en piano en Jay speelt trekorgel. Verder kregen ze hulp voor hun zorgvuldig opgebouwde songs van Lee Mackenzie (cello), John Parker (contrabas) en Evan Carson (percussie). The Color of Night kan zonder meer gerekend worden tot de meest fraaie folkreleases van dit jaar. Het album werd me, zoals wel vaker, getipt door mijn Amsterdamse muziekvriend Henk, waarvoor dank!   

Theo Volk

Releasedatum : 1 september 2023 Independent

Website : https://www.ninebarrow.shop/