Flip Noorman : Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands) : Live Vanuit De Kleine Komedie

 


Het had wat voeten in aarde om Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands) uit te brengen. In februari ging deze theatervoorstelling in première, na lang touwtrekken kreeg men uiteindelijk toestemming om de voorstelling live te brengen, met de uitdrukkelijke kanttekening dat er geen opnames gemaakt mochten worden. Stiekem werd de voorstelling  in “De Kleine Komedie” op 23 april jongstleden opgenomen. Een ruwe mix werd vervolgens gestuurd naar de Belgische uitgever van Tom Waits, Hans Kusters. Hij was zo enthousiast dat hij zich persoonlijk hard heeft gemaakt om de rechten voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk kreeg men groen licht van de familie Waits.

Het is overigens niet de eerste keer dat Flip met zijn “Noormannen” een voorstelling brengt van een bekend artiest met liedjes vertaald in het Nederlands en live opnam in “De Kleine Komedie”. In 2020 verscheen Zingt Leonard Cohen, een ander groot voorbeeld van Flip.  

In anderhalf uur brengt men een mooie dwarsdoorsnede uit Waits’ werk al dan niet geschreven met diens vrouw Kathleen Brennan. Zo schreef Waits samen met Brennan onder andere het ingetogen Hold On voor het album Mule Variations. Dit duet wordt hier fraai gezongen met multi-instrumentaliste Vera van der Bie. Het album opent trouwens met Big in Japan, eveneens afkomstig  van Mule Variations.

Verder ook songs van onder  andere de albums Swordfishtrombones en Rain Dogs, uit de periode dat Waits’ muziek meer experimenteel en ritmisch werd. Persoonlijk vind ik het jammer dat Flip geen song opgenomen heeft van Waits’ legendarische debuutalbum Closing Time. Het is hem vergeven, want Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands) is een met veel bezieling gebrachte registratie.

Zijn voortreffelijke begeleidingsband de Noormannen bestaat uit Vera van der Bie (viool, contrabas, zang, zingende zaag), Jorn ten Hoopen (gitaren, elektrische bas), Joost Wesseling (drums, percussie, marimba), Frans Verburg (toetsen, piano, elektrische bas, drums, marimba). Wellicht heeft de Waits familie mede toestemming verleend vanwege een vijftal remasters uit Waits’ Island periode, die op 1 september zijn verschenen. De release zal gepromoot worden met een groot aantal liveoptredens, voor de data zie hier.

Theo Volk

Releasedatum : 10 september 2023 Independent

Website : https://www.flipnoorman.nl/