Dom Martin : Buried in the Hail

 


Helaas is Buried in the Hail pas mijn eerste kennismaking met de muziek van Dom Martin afkomstig uit Belfast. Begin dertig en al een bewogen leven achter de rug. Ondanks zijn grote problemen sinds zijn tienerjaren met drank en drugs wilde hij coûte que coûte als singer-songwriter door het leven gaan. Hij vatte het plan op om tijdens de zomers naar Zuid-Europa te trekken om daar op te treden, de ziekte van zijn vader noopte hem echter in Noord-Ierland te blijven. De titelsong op debuutalbum Spain to Italy uit 2019 heeft hier betrekking op. Die eerste twee albums leverden hem veel positieve recensies en ook enige prijzen op.

Volgens het persbericht wordt hij regelmatig met Rory Gallagher vergeleken, niet in de laatste plaats omdat hij live regelmatig songs van de Ierse blueslegende speelt. Toch vind ik een vergelijking met John Martyn misschien meer voor de hand liggen, luister maar eens naar zijn zang in Belfast Blues. Om vervolgens in het volgende Crazy van Willie Nelson te klinken als Tom Waits. Het is trouwens de enige cover op Buried in the Hail, de rest schreef Martin zelf.

Het album opent met de prachtige, ingetogen instrumentale compositie Hello in There. Er staan nog enkele dergelijke ingetogen rustpunten op dit album. Maar over het algemeen meer stevigere nummers, die recht doen aan zijn lyrische zangstijl. De eerste vrijgegeven single was Unhinged. Martin’s reden hiervoor : “I chose this song as the first single from the album because it was the most difficult and yet most fun to record mainly because the 5 watt Champ I used was on fire and ready to explode. It sounded great though”.

Martin produceerde het album zelf in de Ierse Golden Egg Studios met hulp van Grammy genomineerde producers Chris O’Brien en Graham Murphy. Buried in the Hail is het eerste album waar Martin 100% tevreden over is en trots is om het uit te brengen. Lijkt me geheel terecht en hij zal waarschijnlijk in de toekomst genoemd worden in het rijtje met andere grote muzikanten die uit Belfast komen en kwamen. Overigens blijkt zijn overzicht van tourdata niet up-to-date te zijn, want vorige week vrijdag gaf hij nog een optreden met zijn elektrische trio in De Singer in het Belgische Rijkevorsel en toert hij nu door Duitsland.  

Theo Volk

Releasedatum : 22 september 2023 Forty Below Records/Bertus

Website : https://www.dommart.in/?lang=nl