Danny Bryant : Rise

 


Rise is de opvolger van het internationaal goed ontvangen the Rage to Survive. Het is inmiddels Danny’s dertiende studioalbum en intussen zijn zevende voor Jazzhaus Records. De voorganger was een eerlijke en emotionele weerspiegeling van hoe Danny zich door de Coronacrisis probeerde te worstelen.

Emotie is altijd het sleutelwoord bij deze Engelse bluesrocker. Die emotie vind ik op het nieuwe album vooral tot zijn recht komen in de meer ingetogen liedjes als Julienne en Louise. Maar ook de stevigere nummers met dito gitaarwerk weet ik op juiste waarde te schatten. Het is ook duidelijk dat hier een ervaren rot aan het werk is, die sinds zijn achttiende een professionele muziekcarrière heeft.

Van de tien nummers zijn er negen van eigen hand. De enige cover is I Want You van Bob Dylan, de versie van Danny wijkt dag en nacht af van het origineel. Het is emotioneler en meer uitgesponnen dan het origineel, dat ook veel meer catchy is. De productie was in handen van Ian Dowling en Bryant zelf. De band bestond verder uit Marc Raner (gitaar), Dave Raeburn (drums), Paul Mallatratt (bas) & toetsenist Jamie Pipe (Hammond orgel, Yamaha C2 Grand Piano).

Het album heeft duidelijk een live vibe, maar ik denk dat Danny live nog een stuk intenser zal zijn. Overigens heeft Danny in Nederland al de nodige jaren veel fans, zijn eerste album wat hij in 2011 voor Jazzhaus Records opnam was Night Life - Live in Holland. De komende tijd zal Danny Nederland aandoen voor concerten om Rise te promoten.  

Theo Volk

Releasedatum : 29 september 2023 Jazzhaus Records/Coast To Coast)

Website : https://www.dannybryant.com/


Danny Bryant live :

24-11 HOOFDDORP : C. (voorheen Duycker)

25-11 DRACHTEN : Iduna

26-11 ZIERIKZEE : Brogum (middag)

09-12 ROSMALEN : Rosblues

26-01 HOORN : Manifesto

27-01 ZOETERMEER : Stadstheater (festival)

28-01 ARNHEM : Luxor