P.J.M. Bond : In Our Time

 


Zijn uitstekende debuut EP Sunset Blues verscheen nog onder zijn gewone naam Paul Bond. Voor debuutalbum In Our Time gebruikt hij echter de artiestennaam P.J.M. Bond, afgeleid van zoals hij bekend staat bij de burgerlijke stand, Paulus Jacobus Maria Bond. Dat heeft hij gedaan om zich te kunnen onderscheiden van andere Paul Bonds, zoals bijvoorbeeld producer en muzikant Paul Bond uit Watford.

Al lang koesterde Paul de droom om muziek te combineren met een literair werk, hij rekent Ernest Hemingway en Scott Fitzgerald tot zijn twee favoriete schrijvers. Paul studeerde in december 2018 af aan de Universiteit van Amsterdam, de richting Research MA Literary Studies, en zijn toenmalige afstudeerproject was Ernest Hemingway. Hemingway werd in 1925 in één klap beroemd met de uit zestien verhalen bestaande bundel “In Our Time”. In 1931 was er een herpublicatie inclusief een extra verhaal, On the Quai at Smyrna. Deze heeft Paul ook toegevoegd omdat dit als de definitieve versie wordt beschouwd (waaronder door Hemingway zelf).

Opener On the Quai at Smyrna vormt een van de drie instrumentale composities op het album. In Our Time staat bol van vaak bijzonder subtiel ingekleurde composities, die van lieverlee onder de huid kruipen bij de luisteraar. Een gevarieerd album ook, naast Americana bijvoorbeeld ook klassieke invloeden. Voor Cat in the Rain liet Paul zich inspireren door Chopin’s bekende regendruppelprelude (Op. 28, No. 15), waarin telkens een noot wordt herhaald om het geluid van de regen na te bootsen.

Paul speelt in de bekende coverband Her Majesty, vernoemd naar een Beatles nummer. In het wat stevigere The Battler zit een vette knipoog naar Come Together van The Beatles. De geweldige solo is hier trouwens van Her Majesty collega Theo Sieben, een muzikale duizendpoot. Theo speelt diverse instrumenten op het album, waaronder de aanstekelijke banjopartij in The End of Something. Ook aan de stevige kant is het geweldige My Old Man.

Maar over het algemeen zijn de composities redelijk ingetogen. De prachtige strijkersarrangementen zijn van Reyer Zwart, behalve The Doctor and the Doctor’s Wife en The End of Something zijn van de hand van celliste Saartje van Camp en Paul zelf. Verder werkten onder andere bassist Danny van Tiggele en Excelsior huisdrummer Jeroen Kleijn mee. De teksten zijn, net als op zijn debuut EP, bovengemiddeld goed.

Paul vertelde me dat tijdens het ontstaansproces, dat voor een aanzienlijk deel plaatsvond in een blokhut in Lochem, hem af en toe de moed in de schoenen zonk. Daar was echter geen enkele reden toe, want het samen met Marcel Fakkers geproduceerde In Our Time, is nog fraaier geworden dan ik durfde hopen. Absoluut een prachtplaat, dat hopelijk massaal zal worden opgepakt. Het verschijnt zowel op vinyl als cd. De cd is met een boek, waaraan Jan Donkers en Hemingway-academicus J. Gerald Kennedy meewerkten. Laatstgenoemde schreef het volgende over In Our Time (vertaald naar het Nederlands met Google Translate) :

“P.J.M. Bond heeft de meeslepende muziek van In Our Time behendig vastgelegd in deze daad van creatief eerbetoon. Voor iedereen die bekend is met de baanbrekende collectie van Hemingway zullen de nummers die dit album vullen zowel de schoonheid van het proza als de loerende nostalgie naar verloren onschuld en geloof na verdovende desillusie in herinnering brengen. Zoete melodieuze frasering, rustige teksten die belangrijke verhaallijnen oproepen, alledaagse geluiden (vallende regen, voetstappen in de sneeuw, een ratelende haspel), pulserende ritmes, metrische veranderingen, soms zenuwslopende dissonantie - dit zijn de kenmerken van de briljante muzikaliteit die hier wordt aangeboden. Bonds meeslepende gitaarwerk, weelderige keyboardcreaties en aangrijpende zang zorgen ervoor dat de stukken van Hemingway op nieuwe en verrassende manieren tot leven komen. Hij herinnert zich zowel de radicale discontinuïteit van deze verhalen als de verbindende emoties, vaak uitgedrukt in onweerstaanbare cello-refreinen die een oerverlangen oproepen.”.

Theo Volk

Releasedatum : 6 oktober 2023 Concerto Records

Website : https://showcase.fm/paulbond

P.J.M. Bond live :

04-11 GRAAUW : De Ketchupfabriek

05-11 HAARLEM : Taverne De Waag

04-12 EINDHOVEN : Muziekgebouw Eindhoven : Americana Mondays

07-01 NIEUW- EN SINT JOOSLAND : Theater De Wegwijzer

28-03 TEGELEN : De Speelplaats