De Jonge Boschfazant & Meindert Talma : Schandalig

 


Sinds 2015 maken de in Westeremden woonachtige filosoof en vogelaar De Jonge Boschfazant (tekstschrijver) en Meindert Talma (componist) liedjes die ze elke maand zingen als slotlied in de maandelijkse Meindert & Igor & De Jonge Boschfazant & Kesanova Show in de Kroeg van Klaas in Groningen. In de coronajaren 2020 en 2021 kreeg de show onderdak in Vera en vroegen het duo de instrumentale orgelband Das Audio Combo (André Dodde op Hammond en andere toetsen, Jan Veenkamp op bas en Arnold Veenkamp op drums) of die hen kon begeleiden.

Die samenwerking liep zo gesmeerd dat men onder leiding van Arjan Spies (The Kik) in diens Studio Teepdek het debuutalbum Schandalig heeft opgenomen. De Jonge Boschfazant maakt als filosoof songteksten die je niet vaak ziet. Ze kennen binnen- en buitenrijm en bestaan uit twee soorten teksten: maatschappijkritische protestliedjes (het merendeel) en human interest liedjes die gebaseerd zijn op de found footage methode.

 De Jonge Boschfazant struint zo nu en dan rommelmarkten en kringloopwinkels in de provincie Groningen af voor fotoalbums, en foto's op oude laptops en smartphones. Hij monteert vervolgens de gevonden foto's tot een clip waar hij een human interest songtekst bij schrijft. Zie de clip van Eindelijk vakantie.

Buiten eerder genoemde thema’s bezingt men ook de voorliefde voor de cycle cross, die sinds de opkomst van Mathieu van der Poel en Wout van Aert enorm aan populariteit heeft gewonnen. Men schijnt het veldrijden al lang te volgen want het nummer is zowel een eerbetoon aan Mathieu als diens vader Adri. Het nummer dateert trouwens al van zo'n zes jaar geleden, maar werd opnieuw in een niewe versie opgenomen. In veertien songs schetsen de heren op Schandalig hun bijzonder scherpe blik op onze hedendaagse maatschappij.  Schandalig verschijnt zowel digitaal als in een luxe CD uitgave inclusief een prachtig boekwerk met prenten, ontworpen door Edd Simons.

Theo Volk

Releasedatum : 24 maart 2023 Excelsior

Website : https://meinderttalma.nl/

 

De Jonge Boschfazant & Meindert Talma (+ Das Audio Combo) live :

25-03 SNEEK : Lewinski

30-03 ROTTERDAM :  Worm

01-04 AMSTERDAM :  OCCII

02-04 APELDOORN : Gigant

06-04 UTRECHT : dB’s

22-04 GRONINGEN : Vera

12-05 LEEUWARDEN : Neushoorn