Odin & Bjørn Berge : Hoohahs & Cat Calls

 


De doorgewinterde Noorse bluesmuzikant Bjørn Berge ken ik al lang. Van hem recenseerde ik in het verleden al de uitstekende albums Who Else? en Heavy Gauge. Vier jaar geleden was hij in Nederland nog te zien op “Breda Barst” in het Valkenberg park. Odin Staveland deed geen belletje bij mij rinkelen.

Berge en Odin kennen elkaar van de zeer populaire Noorse folk-pop/rock-band Vamp en tijdens jam-sessies waren ze samen vaak aan het “fröbelen” met catchy deuntjes op gekke blues beats of jazzy melodietjes. Met hulp van bassist Kjetil Dalland en een fantastische gastbijdrage van gitarist Amund Maarud (Morudes) in de opener werkten ze hun vele losse vondsten uit tot eigen volledige echte tracks. “Our debut-album Hoohahs & Cat Calls is loaded with strangely, animated yet very personal songs; we call it “club blues” - there’s always this catchy, poppy, positive and repetitive vibe!”, aldus de makers.

Hoohahs & Cat Calls is vooral het werk van Staveland, hij produceerde het album, schreef de zeer persoonlijke teksten en de arrangementen. De muziek schreven Staveland en Berge samen. Het album duurt amper een half uur, maar boeit elke seconde. Het ene moment catchy, repetitief en zeer toegankelijk, tot aan avant-gardistisch, vervreemdend en onheilspellend. Maar het album laat zich vooral omschrijven als intrigerend.

Ondanks alle catchy en avant-gardistische trekjes bevallen de twee ingetogen, wonderschone conventionele songs Hey Byooty! en I Guess I Should Get Going mij het beste. Hoohahs & Cat Calls zal zeker een van de interessantste albums zijn dat ik dit jaar ga horen, hopelijk zal dit album massaal worden opgepikt, want dat verdient het absoluut.

Theo Volk

Nederlandse releasedatum : 17 maart 2023 TBC Records/[Integral]

Website :  https://www.odinstaveland.no/