Martin Hayes & The Common Ground Ensemble : Peggy’s Dream

 


Violist Martin Hayes uit county Clare kan gerekend worden tot een van de belangrijkste muzikanten uit de Ierse traditionele folkmuziek. Niet alleen solo vergaarde hij de nodige bekendheid, maar zeker ook met de supergroep The Gloaming. De vraag is of The Gloaming nog verder zal gaan na het overlijden van bandlid Dennis Cahill, een Amerikaan met Ierse roots. Martin en Dennis kenden elkaar vijfendertig jaar, traden samen in 2011 op in Het Witte Huis. Het overleden zal ongetwijfeld een zware wissel getrokken hebben op Martin.

Maar gelukkig is daar nu Peggy’s Dream wat hij samen maakte met The Common Ground Ensemble. Een album dat zeker hier en daar doet denken aan de albums van The Gloaming, al was het maar vanwege het zeer herkenbare, repetitieve vioolspel van Martin. De line-up bestaat naast Martin uit Cormac McCarthy (piano, Cottage Evolution), Kate Ellis (cello, artistiek directeur van Crash Ensemble), Kyle Sanna (gitaar, werkte samen met Edgar Meyer en Chris Thile) en Brian Donnellan (bouzouki / harmonium / concertina).

Net als bij The Gloaming klinken er klassieke invloeden door in het traditionele repertoire. Maar is er tevens ruimte voor jazz en avant-gardistische invloeden en improvisatie. Peggy’s Dream is een absolute aanrader voor liefhebbers van The Gloaming en mij bevalt het album me minstens zo goed als die van The Gloaming, misschien nog wel beter, de tijd zal het uitwijzen.

Theo Volk

Releasedatum : 24 maart 2023 Faction

Website : http://www.martinhayes.com/