Durand Jones : Wait Til I Get Over

 


De doorbraak van Durand Jones & The Indications kwam in 2018 toen het label Dead Oceans hun gelijknamige Durand Jones & The Indications opnieuw uitbracht. Het twee jaar daarvoor in eigen beheer uitgebrachte album had exact 452,11 dollar gekost, toch had de geluidskwaliteit er niet onder geleden. De uistekende opvolgers American Love Call en Private Space vergrootte de populariteit van de band. Twee jaar debuteerde Durand Jones Indications collega Aaron Frazer al zeer succesvol met Introducing… .

Nu is het beurt aan Jones’ solodebuut Wait Til I Get Over. Een album waarop hij zichzelf kwetsbaarder, persoonlijker opstelt. Naast de bekende R&B invloeden hoor je ook gospel, rock en folk elementen terug. Een groot deel van Wait Til I Get Over is gebaseerd op de relatie van Jones met zijn geboorteplaats Hillaryville, Louisiana, een stad die in eerste instantie werd opgericht als een vorm van herstelbetaling aan de voorheen tot slaaf gemaakte zwarte Amerikanen.

De stad en de reflecties van Jones zijn een wirwar van tegenstrijdigheden: de ongerepte schoonheid en de ruige wegen; zijn tienerverlangen om te vertrekken en zijn volwassen verlangen om zijn roots te eren; de geschiedenis van de plantage en de ups en downs van de zwarte gemeenschap die eerst Hillaryville tot bloei brachten en vervolgens leden onder de langzame, systematische verwoesting.

Durand zegt over de eerste, stevige single Lord Have Mercy het volgende : "Het intermezzo eindigt met mijn grootmoeder die ons vertelt hoe ze vroeger over Hillaryville dacht. Hillaryville is niet langer een toevluchtsoord of 'plaats waar je het liefst zou willen wonen'. De meeste mensen van mijn generatie en jonger dromen ervan te ontsnappen uit een plaats als Hillaryville. En voor velen wordt de droom nooit iets meer. Het leven kan een manier vinden om je daar te houden als je het toelaat. Ik wilde deze gedachte door middel van geluid op een rauwe en wilde manier uitdrukken. Een opbouw van een groove die aanvoelt alsof hij door een modderig moeras rijdt. Gevangen.”.

Wait Til I Get Over is niet alleen een persoonlijk en gevarieerd solodebuut geworden, maar tevens een interessant tijdsdocument.

 Theo Volk

Releasedatum : 5 mei 2023 Dead Oceans/De Konkurrent

Website : https://durandjonesandtheindications.com/