Oliver Pesch : Kid With the Dice

 


Wat de Rotterdamse singer-songwriter Oliver Pesch en ik gemeen hebben is dat we allebei een Duitse achternaam hebben. De zijne verwijst naar het plaatsje Pesch nabij Keulen. Aangezien ik geen radio luister was het aan mij  voorbij gegaan dat zijn doorbraaksingle Shelly “Topsong” was op NPO Radio 2 en frequent te horen was  bij 3FM en Radio Veronica. Het gaat trouwens over een neerslachtige man die op de een of andere manier in een liefdesaffaire belandt. Toen iemand met een bijzonder goede smaak, Leo Blokhuis, hem een veelbelovend talent noemde was mijn interesse meer dan gewekt.

Op zijn dertiende wist Oliver al dat hij singer-songwriter wilde worden, zijn eerste liedjes schreef hij reeds op zijn elfde. Op zijn zestiende werd hij al toegelaten tot de Rockacademie in Tilburg, waar hij vier jaar later afstudeerde. Zijn debuut lp Kid With the Dice neemt de luisteraar mee op reis door Olivers eigen familiegeschiedenis en de menselijke geschiedenis in het algemeen.

Oliver vindt inspiratie bij goede verhalenvertellers uit het verleden en heden. Denk aan Jack Kerouac, John Irving en Emily Brontë. En bij songwriters als Bob Dylan, Lennon & McCartney, Joni Mitchell, Jackson Browne, Tom Petty, Paul Simon en verrassend ook bij Blake Mills. “Ik luister altijd naar songwriters die op zoek zijn naar originele manieren om verhalen te vertellen, of het nu via muziek of teksten is. Het arrangement moet zijn eigen verhaal vertellen. Ik vind het belangrijk dat nummers een goed doordacht concept hebben”, aldus Oliver.

Over arrangementen gesproken, hij kreeg hulp bij het arrangeren van de smaakvolle strijkers gespeeld door The Dutch String Quartet van misschien wel Neerlands beste arrangeur Reyer Zwart. Een ongelofelijk druk bezet man, gezien diens vele werkzaamheden voor het Excelsior label.

Voornamelijk brengt Oliver zijn eigen inventieve versie van West Coast Americana. Maar blijkt tot mijn grote genoegen ook interesse in folk te hebben, getuige de song Sheila & Andy. Het eerste gedeelte is geleend van de traditional Mary and the Soldier, wat vooral bekend werd dankzij de versie van Andy Irvine en Paul Brady op hun folk klassieker Andy Irvine & Paul Brady uit 1976. De Andy in de titel is dan ook daadwerkelijk een verwijzing naar Andy Irvine. Overigens steelt in dit liedje snarenwonder Bertolf Lentink de show, van wie ook een Americana album in de pijplijn zit.

Ook producer Dave Menkehorst (Bertolf, Roosbeef, Hennie Vrienten) speelde een belangrijke rol, hij zorgde voor een uitstekende balans tussen ambitie en het spelen uit de losse pols. Oliver beschikt trouwens over een bijzonder prettig stemgeluid. Kid With the Dice is een buitengewoon sterk debuutalbum van een uitzonderlijk getalenteerd muzikant, waarvan we in de toekomst veel meer zullen gaan horen. De releasetour start trouwens vlakbij zijn nieuwe huis.     

Theo Volk

Releasedatum : 24 maart 2023 Revanche Records

Website : https://oliver-pesch.com/


Oliver Pesch live :

25-03 ROTTERDAM : Vessel 11

02-04 HARDERWIJK : Het Oude Stadhuis

09-04 ARNHEM : Luxor Live

10-04 EINDHOVEN : Muziekgebouw Eindhoven, Americana Mondays

20-04 DEN BOSCH : Willem II

22-04 HOOGEVEEN : Klein Paradiso

20-05 UDEN : De Pul