The Veils : ...And Out of the Void Came Love

 


Zeven jaar moeten wachten op een nieuw Veils album is lang, erg lang. Temeer daar voorganger Total Depravity een beklijvende, onheilspellende prachtplaat was van deze Nieuw-Zeelandse band. Gelukkig werd het wachten verzacht met het wonderschone soloalbum One Piece at a Time van Finn Andrews. Helaas ging het toen mis, hij brak zijn pols, nota bene op het podium, en was z’n leven op z’n zachtst gezegd tumultueus :  “It sounds wild and Jerry Lee Lewis-esque, but it was an absolute fucking nightmare.”, zoals Andrews plastisch zelf die periode omschrijft.

De opener Time laat meteen horen dat Andrews’ soloalbum het uitgangspunt was. Zo werd ook andermaal Victoria Kelly gevraagd voor de strijkersarrangementen, die een belangrijke rol speelde op One Piece at aTime, vooral in het opzwepende One by the Venom. Soms klinkt Andrews weer als het neefje van Nick Cave zoals in Diamonds and Coal. Maar soms ook veel dramatischer (Epoch), waarin hij de pathos volledig omarmt. Zoals altijd vormt de meeslepende zang het middelpunt.

De keuze van de songs kwamen op een opmerkelijke manier tot stand. Via Patreon deelde hij met zijn betalende abonnees 25 demo’s, waaruit die hun favorieten mochten kiezen. Helaas vielen sommige nummers die goed in de smaak vielen af, waaronder een prachtige ode aan Amsterdam. De afgelopen periode leerde hij zijn vrouw kennen en werd hij vader. Niet vreemd dus dat de afsluiter Cradle song is, geschreven door Finn’s vader Barry ((XTC, Shriekback) samen met Dave Allen en Martyn Barker. Wederom een prachtplaat van The Veils, gelukkig in juni live te bewonderen. Hopelijk wordt het deze keer geen zeven jaar wachten.  

Theo Volk

Releasedatum : 3 maart 2023 Ba Da Bing!/De Konkurrent

Website : https://www.theveils.com/

The Veils live :

11-06 BRUSSEL : Orangerie

14-06 AMSTERDAM : Melkweg

15-06 UTRECHT : TivoliVredenburg

16-06 BREDA : Mezz

17-06 NIJMEGEN : Doornroosje