Spinvis : Be-Bop-A-Lula

 


Het gelijknamige debuutalbum Spinvis van Spinvis (AKA Erik de Jong) maakte meer dan twintig jaar geleden de nodige indruk op mij. Niet vanwege de zang, want Erik behoort bepaald niet tot de allerbeste zangers. Van zijn mysterieuze, fragmentarische teksten snapte ik toen ook al helemaal niets. Maar het album stond vol met eigenzinnige, memorabele, minutieus thuis in elkaar geknutselde liedjes, die allemaal de tand des tijds ruimschoots hebben overleefd. Door de jaren heen bleef Erik kwaliteit leveren en steeg zijn populariteit naar grote hoogte.

Be-Bop-A-Lula is intussen zijn zesde reguliere album. De titel is uiteraard een verwijzing naar het bekende nummer van rockabillyzanger Gene Vincent, die aan de wieg stond van de geboorte van de rock ‘n’ roll. Een nummer wat plezier uitstraalt, wat ook bij Erik voorop stond bij het maken van Be-Bop-A-Lula.

Opener Tingeltangel Hersenpan is uptempo en erg aanstekelijk. Het nummer stond samen met Speel Dat Ik Leef en Icarus reeds op de EP Sunon twee jaar terug. Bij hem weet je het nooit, maar zou de titel van Wie Zag het Licht een humoristische verwijzing kunnen zijn naar Todd Rundgren’s I Saw the Light? Overigens een gelijkaardige thuisknutselaar als Erik, dus het zou me niet verbazen.

Dat Erik een geheel eigen humor heeft  blijkt wel uit de credits : “Alle muziek en teksten geschreven gespeeld en opgenomen door Spinvis in het Vaticaan, Nieuwegein.”. Het album staat weer vol met prachtige, intrigerende liedjes, die bij meermaals beluisteren langzaam hun geheimen prijsgeven. De hoes, duidelijk geïnspireerd door  het zelfportret “De Schreeuw” van Edvard Munch, maakte hij zelf. Ook het overige artwork is van zijn hand. Be-Bop-A-Lula kan gerekend worden tot zijn beste werk, ondanks dat ik nog steeds geen chocola kan maken van zijn teksten.     

Theo Volk

Releasedatum : 7 april 2023 Excelsior Recordings

Website : https://spinvis.nl/