Iris DeMent : Workin’ on a World

 


Acht jaar wachten op een nieuw album van Iris DeMent is niet ongebruikelijk, het gebeurde al twee keer eerder. De stilte werd de afgelopen jaren eigenlijk alleen verbroken door haar medewerking aan het fantastische Come Hell or High Water van Malcolm Holcombe, waarop ze een aantal beklijvende duetten met hem zong.

John Prine wist het al, Iris DeMent is een van Amerika’s beste liedjesschrijvers, wat andermaal wordt bewezen op Workin’ on a World. Haar nieuwste album, begon met de zorg die DeMent wakker schudde na de verkiezingen van 2016: hoe kunnen we dit overleven? "Elke dag werd er een nieuw trauma toegevoegd aan de oude die zich bleven herhalen, en net als iedereen probeerde ik het gewoon te verdragen", herinnert ze zich.

Ze keerde terug naar een waarheid die ze al sinds haar kindertijd kende: muziek is medicijn. “Mijn moeder had altijd een manier om het nummer te vinden dat geschikt zou blijken te zijn voor elke situatie waarmee we werden geconfronteerd. Mijn hele leven hebben liedjes me een handje geholpen. Liedjes schrijven, liedjes zingen, ze op platen zetten, is voor mij een manier geweest om die hand naar anderen uit te steken.”.

Een goed voorbeeld van een ijzersterke song is het geëngageerde acht minuten durende Goin' Down to Sing in Texas, waarin ze van haar hart geen moordkuil maakt :

“I’m goin’ down to sing in Texas

Where anybody can carry a gun

But we will all be so much safer there

The biggest lie under the sun

Go ahead and shoot me

If it floats your little boat

I’ll live by my conscience

Even if that’s all she wrote

I’m goin’ down to sing in Texas

Where anybody can carry a gun

 

It’s been way too long comin’

But I wanna thank The Chicks

They found out what it’s like to be a women

And defy the Establishment

Merle Haggard, Willie Nelson

Any guy in a cowboy hat

Would’ve walked away unscathed

Takin’ a stand like that

It’s been too long coming

But I wanna thank The Chicks”

The Chicks zijn The Dixie Chicks die ooit weigerde voor aanvang van een concert het Amerikaanse volkslied te laten spelen en toen een deel van de natie over zich heen kreeg. Bij The Cherry Orchard kreeg ik associaties met de McGarrigle Sisters. De meeste songs schreef Iris alleen. The Sacred Now en I Won’t Ask You Why met Pieta Brown en I Won’t Ask You Why met Greg Brown. Walkin’ Daddy en Waycross, Georgia zijn geschreven door Greg Brown. Zoals altijd is de gospel nooit ver weg in haar rootsmuziek. Vier jaar Trump heeft het beste in Iris naar boven gehaald, prachtplaat!

Theo Volk

Releasedatum : 24 februari 2023 FlariElla

Website : https://www.irisdement.com/