Lucy Farrell : We Are Only Sound

 


De interesse in folkmuziek begon al vroeg bij Lucy Farrell. Op haar tiende verjaardag werd ze door haar vader meegenomen naar een concert van Richard Thompson. Die ervaring leidde er uiteindelijk toe dat ze folk en traditionele muziek aan Newcastle University ging studeren. Intussen is de multi-instrumentaliste een grote naam in de Britse folkmuziek. Ze verkreeg vooral bekendheid als bandlid van The Furrow Collective, waarmee ze bekend en minder bekend traditioneel repertoire brengt. Helaas dateert het laatste volwaardige album Fathoms alweer van vijf jaar terug.

Maar gelukkig komt nu eindelijk haar langverwachte debuutalbum We Are Only Sound uit, wat eigenlijk al in de herfst van 2021 zou verschijnen. De zelf gecomponeerde liedjes werden over een periode van acht jaar geschreven. Die jaren gingen gepaard met levensveranderende gebeurtenissen, zoals het moederschap en breakups. "Ik denk dat deze thema's en ideeën universeel zijn", zegt ze. "Ze gaan ook voor andere mensen op. Ik vind het moeilijk om mijn gedachten onder woorden te brengen in zinnen - het is veel gemakkelijker om er doorheen te mijmeren in liedjes. Het is hoe ik door mijn gevoelens heen werk. Er zitten veel overpeinzingen in, maar zonder antwoorden”.

Dankzij een wederzijdse vriend mocht ze We Are Only Sound grotendeels opnemen in het middeleeuwse Much Wenlock Abbey, waar Gabrielle Drake al veertig jaar woonachtig is. Actrice Drake is de zus van de veel te vroeg overleden Nick Drake. Zij is al heel lang de hoedster van de muzikale erfenissen van haar moeder Molly en broer Nick. Bovendien is ze coauteur van het prachtige biografische boek “Remembered For A While” over haar broer Nick.

Voor de opnames mocht Lucy gebruikmaken van Nick’s gitaar en piano. De liedjes werden in een kamer in een take opgenomen. Naast producer Andy Bell (synthesizer, percussie) wordt ze omringd door fantastische muzikanten als Kris Drever (zang, diverse (bas)gitaren, synthesizer), Ben Nicholls (elektrische en staande bas), M G Boulter (pedal steel) en Thomas Lenthall (zang, piano, synthesizer).

Over het algemeen is de muziek erg ingetogen en dromerig en is Lucy’s stem kristalhelder. Door het gebruik van de elektronica klinkt af en toe de invloed van Lau door (Snows Blowing Wild). We Are Only Sound is een bijzonder overtuigend debuut, wat ongetwijfeld tot mijn favoriete folkalbums van 2023 zal gaan behoren. Deze maand maart toert Lucy door het Verenigd Koninkrijk, hopelijk zal ze ook ooit in Nederland te zien zijn. Vinylliefhebbers zullen iets langer geduld moeten hebben, want de lp versie verschijnt in mei.          

Theo Volk

Releasedatum : 21 april 2023 Hudson Records

Website : https://lucyfarrellmusic.com/