Matt Andersen : The Big Bottle of Joy


 

Al zo’n twintig jaar brengt de sympathieke Canadese zanger Matt Andersen al albums uit, waarvan de eerste drie in eigen beheer. Zoals ik al enkele jaren terug in mijn recensie over Halfway Home by Morning vaststelde dat volharding loont, iets wat zeker opgaat voor Andersen. Nog niet zo lang geleden trad Andersen op voor enkele tientallen bezoekers en sliep hij weleens bij Johan Derksen op de bank, gelukkig was dat eind vorig jaar anders toen hij onder andere voor een vol Lantaren Venster stond.

Zijn laatste album House to House was een bijzonder sober akoestisch album. Het werd in alle rust, praktisch geheel alleen, opgenomen in zijn thuisstudio op het afgelegen schiereiland Nova Scotia. Op het sobere repertoire kwam zijn machtige soulvolle stem volledig tot zijn recht. Het soulvolle aspect werd af en toe versterkt door de achtergrond vocalen van Reeny, Micah en Haley Smith, Ryan Hupman en Terra Spencer.

Zijn tiende album The Big Bottle of Joy laat een veel uitbundiger geluid horen. De vrolijkheid en uitbundigheid straalt ook af van de binnenhoes, waarop Andersen afgebeeld staat met zijn uitstekende begeleiders, waaronder de zusjes Smith en de geweldige toetsenist Chris Kirby. Zangeres Terra Spencer ontbreekt deze keer, maar schreef wel Aurora en samen met Andersen Miss Missing You. De overige songs schreef Andersen zoals gebruikelijk met anderen samen. Het vaak zeer soulvolle repertoire lijkt me live in de studio te zijn opgenomen. Het spelplezier druipt er vanaf. Hopelijk komt Andersen snel naar Nederland voor liveoptredens en neemt hij zijn achtkoppige band mee. The Big Bottle of Joy werd trouwens gemixt door Steve Dawson, van wie ik gisteren zijn uitstekende album Eyes Closed, Dreaming besprak.     

Releasedatum : 10 maart 2023 Sonic Records

Website : https://www.stubbyfingers.ca/