Jimmy Diamond : You Radiate

 


You Radiate is het debuutalbum van Jimmy Diamond, bestaande uit het powertrio Jim Zwinselman, Ruud Gielen en Floris Poessé. Het drietal vermengt Americana en roots rock uit de jaren zeventig op meeslepende wijze met hedendaagse indie-rock. Ze creëren vooral een epische sound met behulp van rauw gitaarspel en de pedal steel.

Het ontstaan van Jimmy Diamond hebben we te danken aan de tourmanager van Strand of Oaks. Via hem werd het trio de vaste Europese tour band van Strand Of Oaks. In spil Timothy Showalter vonden ze meteen een spirituele gelijke, een mentor en hun grootste fan. Het was ook Showalter die onbewust de naam van de groep bedacht. Tijdens een tourstop aan de baai van Montenegro kende hij Zwinselman "een Montenegro-naam" toe. "Jimmy Diamond" had een mooie klank ... genoeg om te blijven hangen.

Voor You Radiate deed men een beroep op producer Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Madrugada, Emma Ruth Rundle). Hiermee kwam een droom uit, aangezien Ratterman veel van de favoriete platen van Jimmy Diamond produceerde, zoals Jim James's Uniform Distortion en Madrugada's Chimes of Midnight. Ratterman speelde tijdens de sessie mee als de facto vierde bandlid, de melodische ruimte vullend met synth- en pianoklanken.

Jimmy Diamond liet van het dagelijkse doen en laten in de studio door de sfeer van de opnames heen sijpelen. Zo werd Queen's onderschatte zwanenzang Made In Heaven vaak gedraaid door Ratterman. Hoewel de band er niet bewust door werd beïnvloed, putte Jimmy Diamond op soortgelijke wijze kracht om glunderend het leven te koesteren zodra het zich aandient. Fans van Jim James, Ray LaMontagne en Richard Swift zullen de eigenzinnige sound van Jimmy Diamond zeker waarderen.

Theo Volk

Releasedatum : 10 maart 2023 Excelsior Recordings

Website : https://www.jimmydiamondofficial.com/

Jimmy Diamond live :

10-03 AMSTERDAM : Paradiso, bovenzaal

11-03 DEVENTER : Walhalla releaseshow

12-03 UTRECHT : De Helling

17-03 ROTTERDAM : V11

23-03 ANTWERPEN : Trix

30-03 ARNHEM : Luxor Live

14-04 HENGELO : Metropool

30-04 DEN BOSCH : Willem II Poppodium

13-05 EINDHOVEN : Bridge Guitar Festival