Tapestri : Tell Me World

 


Lowri Evans en Sarah Zyborska zijn twee ervaren singer-songwriters uit Wales, die samen de folk-roots band Tapestri formeerden ondanks het feit dat ze ver van elkaar verwijderd wonen. De twee leerden elkaar in 2019 heel toevallig kennen op het Festival Interceltique de Lorient (Lorient Celtic Festival) 2019 in Frankrijk. Het ging snel met Tapestri, zo speelden ze vorig jaar al op het hoofdpodium van het bekende Cambridge Folk Festival. Hun handgemaakte debuut EP was daar trouwens een bestseller.

Tell Me World heet hun volwaardige debuutalbum, waarop een eigen mix van folk, roots en Americana te horen is. De meeste liedjes schreven de dames gezamenlijk. She’s a Lover werd geschreven door Lowri, wat over haar moeder gaat en Genes door Sarah, wat handelt over haar dochtertje.

Het duo is altijd op zoek naar ideeën voor liedjes en schrijven altijd over de dingen die emotioneel met ons verbonden zijn. Zo gaat opener en titelsong Tell Me World over de vaak complexe aard en impact van huiselijk geweld. Ze schreven het na het zien van de Netflix serie “Maid”. Waiting in the Background gaat over de veranderende rol van de vrouw sinds de jaren vijftig. Het eerste couplet geeft commentaar op de huisvrouw uit de jaren 50, het 2e couplet over de carrièrevrouw uit de jaren 80, en het laatste couplet gaat over henzelf, het maken van muziek en leven op hun eigen voorwaarden.

Crazy, Crazy Times gaat niet over de pandemie, want het werd al in 2019 geschreven. Het handelt echter over wereldleiders die slechte besluiten nemen. Come Alive heeft als thema het weer langzaam op alle vlakken oppakken van je leven na de pandemie. Men schreef ook twee liedjes in het Welsh, Y fflam (Open flame) en Atgofion (Sweet memories). Het laatste nummer gaat over “hiraeth” een Welsh woord dat niet echt vertaald kan worden. Het dichtst in de buurt komt “verlangen”, ver weg zijn van je huis of geliefden. Geïnspireerd door de oudtante van Sarah die naar Amerika vertrok eind jaren veertig, om nooit meer terug te keren naar Caernarfon, haar geboorteplaats, of haar familie weer te zien.

Theo Volk

Releasedatum : 24 maart 2023 Shimi Records

Website : https://www.tapestrimusic.com/