Straf : Zeppelin!

 


Op het album Zeppelin! neemt de Brabantse band Straf je mee naar het leven op de gesloten afdeling. Op dit conceptalbum komen de bewoners voorbij. De zonderlingen. De onaangepasten. De alcoholisten. De psychopaten. Stap voor stap leert de luisteraar ze kennen en vertellen ze wat hen beweegt. Met als rode draad dat het verhaal aan elkaar rijgt ; Het Ontsnappingsplan! Want laten we eerlijk zijn : in zijn eigen wereld kan zelfs de grootste gek prima uitleggen dat de rest van de wereld volslagen krankjorum is. En eerlijk gezegd, daar heeft ie vaak best een punt… .

Dit zevenkoppige gezelschap met een groot arsenaal aan instrumenten komt vooral live het best tot zijn recht. Gelukkig weet de ervaren producer BJ Baartmans, dat livegeluid goed te vangen op Zeppelin!. Het album werd in drie sessies al in 2018 en 2019 opgenomen. Geen idee waarom de release zo lang op zich liet wachten, de coronapandemie wellicht?!

Muzikaal schiet het alle kanten uit, van blues tot big band, van beat-bandjes tot balkan invloeden. Maar altijd met een geheel eigen sound, dat klinkt als de Bremer stadsmuzikanten die van de keldertrap lazeren. In de arrangementen klinken invloeden door van Tom Waits (Swordfishtrombones), Duke Ellington en Bertold Brecht.

Maar ook hoor je Stones invloeden, Het Beest zou niet hebben misstaan op het iconische Exile on Main St. Een van de hoogtepunten vanwege het heerlijke saxspel en het niet uit je hoofd te branden refrein. Absolute hoogtepunt vormt voor mij het prachtig opgebouwde Marie-Louise. Producer Baartmans speelt trouwens bouzouki op Parels en zingt mee op Willem.

Zeppelin! is opgedragen aan bandlid Jeffrey Willems, die in de ontstaansperiode “de dood in ogen keek, maar hem het nakijken gaf. Zonder Jeffrey was de voorstelling Zeppelin! er niet geweest!”. De releaseparty zal zijn op 7 april in de W2 in Den Bosch.

Theo Volk

Releasedatum : 7 april 2023 Eigen beheer

Website : https://www.strafmuziek.nl/