Pitou : Big Tear

 


De eigenzinnige Amsterdamse singer-songwriter Pitou Nicolaes behoort tot de grootste muzikale talenten van ons land. Ook iemand niet die over een nacht ijs gaat. Na de twee wonderschone EP’s Pitou en I Fall Asleep So Fast was het vijf jaar wachten op haar debuut Big Tear.

De interesse in muziek begon al vroege leeftijd bij Pitou met een voorliefde voor klassieke muziek. Haar ouders vonden haar regelmatig bij de radio op zoek naar klassieke zenders. Van haar tiende tot haar vijftiende zong ze in het Nationaal Kinderkoor, waarmee ze onder andere zong bij de doop van prinses van Amalia. Pas na de middelbare school pakte ze de muziek weer op en deed ze auditie voor het Conservatorium van Amsterdam, de popopleiding. Solo ging ze vooral de popkant op met het Kobra Ensemble de klassieke en in beide zijn de scheidslijnen dun getrokken en lopen genres in elkaar over. Emotie gaat bij Pitou altijd boven techniek.

Big Tear is een verzameling songs met onverwachte harmonieën en songstructuren, vocale gelaagdheid, loops, weemoedige melodieën daarbij gebruikmakend op een stijlvolle en slimme manier van klassieke instrumenten. Bij het componeren ging ze dit keer niet uit van de gitaar, maar verkende ze andere sonische werelden. Ze omarmde de creatieve mogelijkheden van verschillende instrumenten - piano, harp, synthesizers - en gebruikte ze computerprogramma's om haar muziek op te bouwen en te verfijnen; sommige nummers zijn volledig op piano of met software geschreven.

Pitou legde deze ideeën vervolgens voor aan drummer Mischa Porte en percussionist Frank Wienk van Binkbeats, het trio dat de ritmische ruggengraat van de nummers neerlegde. Zelf geproduceerd, schakelde Pitou ook een verscheidenheid aan muzikanten in om verschillende delen toe te voegen, waardoor de nummers werden verrijkt op een manier die Pitou van tevoren niet had kunnen voorspellen. Ook bandleden Marc Alberto (saxofoon), Lieke Heusinkveld (toetsen) en Jasja Offermans (bas) voegden zoveel toe. Na een reeks concerten te hebben gedaan met barokensemble Baroque Orchestration X, wilde Pitou hen ook erbij betrekken.

Producer PJ Maertens - die co-produceerde - hielp mee met het opnemen van de barokinstrumenten en de strijkers, gespeeld door het SunSunSun String Orchestra (oa Eriksson &Delcroix), terwijl de vocale harmonieën werden opgenomen in haar huis in Antwerpen, waardoor de plaat een intiem gevoel kreeg. Big Tear is een bijzonder intrigerend album met internationale allure geworden, waarbij Animal mij het dikste kippenvel bezorgt.

Theo Volk

Releasedatum : 24 maart 2023

Website : https://www.pitoumusic.com/

 

Big Tear Tour:

09-03 LUIK : Reflektor

10-03 KORTRIJK : Wilde Westen

11-03 BRUSSEL : AB

12-03 SCHEEMDA : Grasnapolsky

25-03 MAASTRICHT : Muziekgieterij

28-03 AMSTERDAM : Paradiso

29-03 ANTWERPEN : De Roma

30-03 GENT : Handelsbeurs

13-04 ROTTERDAM : Motel Mozaique

14-04 AMSTERDAM :  Bitterzoet

28-04 BRUSSEL : Les Nuits Botanique

29-04 NIJMEGEN : Merleyn

05-05 ANTWERPEN : Trix

09 t/m 11-06 HILVARENBEEK : Best Kept Secret