Andrew Hawkey : Hindsight

 


Een van de best bewaarde geheimen op muziekgebied van Wales is de singer-songwriter Andrew Hawkey. Het enige wat ik online over hem kon vinden was, dat hij ooit de liner notes schreef voor het album Amalgam van het Britse folkduo Just Others.

Andrew Hawkey had geen gemakkelijke jeugd, opgegroeid op een zeer afgelegen boerderij in het midden van Wales, waar hij amper in aanraking kwam met andere kinderen. Tot overmaat van ramp scheidde zijn ouders al snel. In de jaren zestig ontwikkelde hij zijn muzieksmaak in Londen. Daar zag hij veel legendarische concerten, waaronder van John Mayall’s Bluesbreakers en The Stones in Hyde Park. Vervolgens kreeg hij belangstelling voor meer obscure muziek uit die tijd, zoals bijvoorbeeld Townes Van Zandt, Tom Rapp en David Ackles.

Londen was in de jaren zestig de broedplaats van de folkmuziek en singer-songwriters. Zelfs Paul Simon woonde er in die periode een tijdje. Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Hawkey verschijnt nu Hindsight. In ruim zeventig minuten wordt op chronologische wijze een prachtige doorsnede van zijn oeuvre gegeven. Waarbij vooral invloeden van andere singer-songwriters uit die tijd doorklinken. In sommige gevallen doet zijn manier van zingen aan Tim Buckley denken.

Voornamelijk dateren de liedjes uit de periode 1969 tot 1985 en zijn op een na van eigen hand. De enige cover is Help Me uit 1994 opgenomen met de uitstekende band Pat Grover’s Blue Zeros. Dit nummer van Sonny Boy Williamson hoorde ik trouwens ontelbare malen in de versie van Ten Years After, afkomstig van het legendarische livealbum Recorded Live. Hoogtepunt vormt mij het opzwepende Just One Night of Love met heerlijk gitaarspel. Bij Hindsight zit een twintig pagina tellend boekje, waarin Hawkey uitgebreid ingaat over de achtergrond van de songs.      

Theo Volk

Releasedatum : 23 juni 2023 Mole Lodge Records

Website : https://www.andrew-hawkey-music.co.uk/