Roos Meijer : Stories of Change

 


Twee jaar terug werd het debuutalbum Why Don’t We Give It a Try? van de Haagse singer-songwriter Roos Meijer dat jaar mijn favoriete album. De releaseshow met medewerking van het Residentie Orkest zou toen plaatsgevonden hebben in Paard ware het niet dat Corona roet in het eten gooide.  Roos besloot daarop in samenspraak met Sven Arne Tepl, de leider van het Residentie Orkest, het album live zonder publiek op te nemen.

De samenwerking met het Residentie Orkest lag voor de hand, daar beide ouders van Roos erin spelen. Een orkest trouwens met een rijk verleden, ooit maakte in 1947 de pas 29-jarige Leonard Bernstein er zijn Nederlands orkestdebuut. Stories of Change bevat naast een negental composities van haar debuut ook de composities Stuck in the Night, Dream in the Downpour en Brother van haar debuut EP Maktub.

Het was voor mij even schakelen naar deze orkestrale versies. Dat had te maken met het feit dat ik haar debuut erg veel gedraaid heb. Voor dat debuut gebruikte Roos per nummer andere muzikanten en hield ze de inkleuring zo sober mogelijk. Met een orkest is die invulling een stuk rijker. Toch treedt het orkest niet te nadrukkelijk op de voorgrond.

 Roos liet zich voor de liedjes op dit album inspireren door gesprekken met changemakers; mensen die zich actief inzetten voor de maatschappij op het gebied van klimaat, antiracisme, feminisme, mensenrechten, wezen, LGBTQ -jongeren en dakloosheid. Meer informatie per nummer is eventueel hier terug te vinden.

Roos probeert een duidelijke, positieve boodschap op de luisteraar over te brengen, zonder opdringerig te worden. Het titelnummer Stories of Change, een van de mooiste songs die ik ken, somt het mooi op. De eindconclusie van Roos is dat ze goede hoop voor de toekomst heeft. Prachtplaat, die veel aandacht zou mogen krijgen, zowel van liefhebbers uit de populaire als uit de klassieke hoek.  

Theo Volk

Releasedatum : 2 juni 2023 Challenge

Website : https://www.byroosmeijer.com/