Annie Bartholomew : Sisters of White Chapel

 


In eerste instantie dacht ik dat folkzangeres Annie Bartholomew uit de Appalachen afkomstig was. Ze blijkt echter geboren en getogen te zijn in Juneau, Alaska. Een zangeres die onder andere ook het podium deelde met de betreurde Sharon Jones. Naast muzikant is Bartholomew ook radioproducer. Ook zet ze zich op diverse manieren in voor het culturele leven in Alaska. Zo was ze onder andere curator van het Alaska Hold Music Project.

De liedjes op haar album Sisters of White Chapel vormen samen een verhaal, die de basis vormden voor het theaterstuk “Sisters of White Chapel : A Short But True Story”, welke vorig jaar juli in Alaska werd opgevoerd. Het is een Victoriaanse folkopera geïnspireerd door verhalen van vrouwen tijdens de Klondike Gold Rush in Alaska en Yukon, een gebied in noordwest Canada. Het vertelt de ongelooflijke waargebeurde verhalen van de sekswerkers uit dit Victoriaanse tijdperk.

Bartholomew deed voor aanvang veel onderzoek in archieven. De titelsong Sisters of White Chapel  verwijst naar de rosse buurt in Dawson City, een stad op het Canadese grondgebied van Yukon, die een basis was tijdens de 19e-eeuwse Klondike Gold Rush. All For the Klondike’s Gold  is een bewerking van een historisch mijnwerkersgedicht en vertelt het verhaal van het verlies van echtgenoten, zonen en broers die hun vrouwen in de steek lieten. Een song die overigens muzikaal gezien verdacht veel lijkt op de traditional Matty Groves.

Ook de overige songs kennen interessante waargebeurde verhalen. Het fraaie Sisters of White Chapel werd me, zoals wel vaker, getipt door mijn Amsterdamse muziekvriend Henk.

Theo Volk

Releasedatum : 16 juni 2023 Independent

Website : http://www.anniebalaska.com/