Sofie Winterson : Southern Skies

 


De Amsterdamse singer-songwriter Sofie van Dijck (geb. 1986) is intussen een doorgewinterd muzikant momenteel woonachtig in Los Angeles. Tot 2012 maakte ze met haar zus Cato en broer Joost deel uit van de soul- en funkband The Souldiers. Haar broer en zus richtten hierna de succesvolle band My Baby op en Sofie ging solo en maakt tevens deel uit van de groep MICH.

Ze bracht twee albums uit, het album Sophia Electric (2018) was een zeer persoonlijke plaat over liefde, loslaten en verandering. Hierop liet ze zich beïnvloeden door Big Thief en Elliot Smith, Beach House, Mazzy Star tot aan Beyonce. Net voor de Coronapandemie maakte ze met Benny Sings de uitstekende EP Moral. De samenwerking met de ervaren producer Benny Sings (oa Giovanca, Janne Schra, Gilles Peterson) smaakte duidelijk naar meer.

Southern Skies bevat tien liedjes, waaronder de vier van de EP, As Alive, Moral, Love Me Less en Be Bad. Benny Sings schreef mee aan de songs en drukte duidelijk zijn stempel op het eindresultaat. De samenwerking was voor allebei verfrissend, omdat die heel natuurlijk verliep. Het duo liet zich leiden door de vraag, wat is precies de essentie van een liedje? Tijdens die zoektocht offerde men de controle op en liet men zich leiden door de muziek.

Het album kenmerkt zich vooral door lichtvoetigheid en relaxtheid. Hierbij legde Sofie sterk de nadruk op het vertalen van haar gevoelens en gedachten op de meest bondige manieren. De albumtitel is ontleend aan de tekst van opener Hours. Hopelijk krijgt de samenwerking met Benny Sings, die dit jaar zelf het uitstekende Young Hearts uitbracht, een vervolg.  

Theo Volk

Releasedatum : 9 juni 2023 Excelsior Recordings

Website : https://sofiewinterson.com/