Bongeziwe Mabandla : AmaXesha

 


Aanvankelijk dacht ik nog nooit van de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Bongeziwe Mabandla gehoord te hebben. Maar ik blijk drie jaar terug zijn derde album iimini ontvangen te hebben voor recensie, midden in de periode dat de Coronapandemie het hevigst woedde. Geen idee waarom ik dat album toen niet besproken heb, want opvolger AmaXesha is een buitengewoon aangename verrassing.

Mabandla werd geboren in het kleine plaatsje Tsolo, maar woont tegenwoordig in Johannesburg. Al heel vroeg speelde muziek een belangrijke rol in zijn leven, het begon ooit allemaal met zingen in de kerk. Mabandla behoort tot de Xhosa stam, de titel AmaXesha betekent volgens Google Translate “de tijden”. Grappig om te vermelden is dat ik bijna geboren was in de omgeving waar deze bevolkingsgroep voornamelijk woont, Durban.

Folk vormt vooral de basis voor de muziek van Mabandla. Daarnaast gospel, sophisticated jazz en soul hier en daar ondersteund door beats. Muziek die naast spiritueel, authentiek, modern, melancholisch en aangenaam kan klinken. Mabandla laat zich zowel door legio Afrikaanse artiesten beïnvloeden, maar ook westerse invloeden als Tracy Chapman, Michael Kiwanuka, Damon Albarn, Lauryn Hill en Bon Iver klinken door in zijn liedjes.

Ondanks dat hij in het Xhosa zingt weet Mabandla mij het hele album bij de les te houden. AmaXesha is in een album dat langzaam maar heel zeker onder de huid weet te kruipen. Intussen schijnt Mabandla ook in Nederland al de nodige trouwe fans te hebben, want vorige week zaterdag was hij nog te zien in Bitterzoet.  Hopelijk worden het er door het nieuwe album een hoop meer.

Theo Volk

Releasedatum : 2 juni 2023 Black Major

Website : https://platoon.lnk.to/amaXesha