Ben Reel : Come a Long Way

 


Negen maanden na het uitstekende Locked In + Live verschijnt reeds het elfde album Come a Long Way van de Ierse roots rocker Ben Reel. Zijn solocarrière duurt intussen al ruin twintig jaar. Naast songs voor zichzelf schreef hij ook liedjes samen met onder andere David Olney, Nanci Griffith en onze landgenoot Michael Prins. Die liedjes omspannen nogal wat genres.

Deze keer bevat Come a Long Way Rock, Blues, Alt Country en de nodige Gospel invloeden. De titel en hoes verraden al dat het een retrospectief album is geworden. Het is een terugblik op Ben’s leven tot dusver. De nieuwe liedjes gaan over bezinning, hoop en zoeken naar verlossing, allemaal geschreven tijdens de pandemie.

De meest retrospectieve songs zijn het titelnummer en From the Day I Was Born. De titelsong bevat herinneringen aan zijn jeugd, toen hij opgroeide in Drumill in South Armagh. In het fraaie, verhalende From the Day I Was Born blikt Ben terug op zijn leven sinds zijn geboorte en somt tegelijkertijd de nodige  historische gebeurtenissen in de wereld op. Het is geïnspireerd door Frank Sinatra's It Was a Very Good Year.

Loretto On My Mind is een ode aan de schoonmoeder van zijn broer. Zijn was volgens Ben een prachtvrouw uit Belfast behept met de typische humor van die stad. Zij stierf tijdens een Duitse tour van Ben, waardoor hij niet bij de begrafenis aanwezig kon zijn. Diezelfde avond schreef hij Loretto On My Mind en nam het op zijn telefoon op en stuurde het vervolgens naar zijn broer en schoonzus. De song herinnert me trouwens op prettige wijze aan een Ierse vakantie van mij. Tijdens die vakantie ontmoette ik in Camp de prachtkerel Peter Daly, een B&B houder oorspronkelijk afkomstig uit Belfast.

Ben nam Old Whore al vijf jaar eerder op voor zijn fraaie album Land of Hope. Het is een fictionele song gezien door de ogen van een vierenzestig jaar oude sekswerker, werkzaam op de Amsterdamse Wallen. De accordeon wordt hier bespeeld door de veelzijdige Amsterdammer Jaap Somsen. Het retrospectieve Come a Long Way is wederom een prachtige toevoeging aan Ben’s oeuvre, hopelijk komt hij weer snel naar Nederland voor optredens.

Theo Volk

Releasedatum : 30 juni 2023 Independent

Website : https://benreel.com/