LISAS : Etiam

 


Sinds 2011 vormen Lisa Långbacka en Lisa Rydberg het duo LISAS. Hun repertoire bestaat uit traditionele songs en eigen composities, waarin klassieke, folk en tango invloeden doorklinken. Allebei studeerden ze aan Royal Academy Of Music en behoren tot Zweden’s meest gevraagde muzikanten, die ook thuis zijn in pop en jazz muziek. Hun eerste album Fiddle & Accordeon Conversations kon vooral in Zweden rekenen op lovende kritieken.

Bijna waren de opnames voor hun tweede album Etiam in een catastrofe geëindigd. Het album werd tijdens de pandemie gemaakt waarbij de opnames bijna vernietigd werden door een enorme waterschade in de opnamestudio. De toepasselijke Latijnse titel betekent dan ook zoiets als zelfs (nog).

In hun serene composities hoor je vooral klassieke invloeden. Beide Lisa’s leverden elk vier composities. Daarnaast brengen ze een eerbetoon aan een van Zweden’s belangrijkste fiddlers Pers Hans Olsson, die drie jaar geleden overleed. Van hem vertolken ze Marias Brudspolka. Net als de Noorse muzikante Susanna Wallumrød proberen ze de interesse voor de Barok componist Henry Purcell in leven te houden. Rondeau is ontleend aan Purcell’s opera “The Fairy Queen”, welke gebaseerd is op Shakespeare’s “Midsummer Night’s Dream”. Hornpipe uit de “Abdelazer Suite”, componeerde Purcell in 1695, het jaar dat hij stierf. Etiam is door de veelal serene sfeer een ideaal album voor de zondagmorgen of de late avond.  

Theo Volk

Releasedatum : 3 februari 2023 Gentle Music

Website : https://lisasofficial.com/