Garland Jeffreys, “The King of in Between”, 80

 


Aanstaande donderdag hoopt de New Yorkse singer-songwriter Garland Jeffreys zijn tachtigste verjaardag te vieren. The King of in Between is niet alleen de titel van een van zijn laatste albums, maar tevens de titel van een binnenkort te verschijnen documentaire. Vrouwlief Claire maakte hem. Hierin komen een aantal bekende collega’s van Garland aan het woord. Garland heeft zowel witte, zwarte als Puerto Ricaanse voorouders, vandaar de bijnaam The King of in Between.

Net zoals veel van mijn leeftijdsgenoten leerde ik hem door zijn uitstekende album Ghost Writer kennen, waarschijnlijk via een recensie in muziekkrant Oor. Bij het grote publiek brak Garland een paar jaar later door dankzij de hitsingle Matador van het album American Boy & Girl.

Ook in zijn muziek klinken zowel zwarte als witte invloeden door. De belangrijkste zijn rock en reggae. Die combinatie komt misschien wel het best tot zijn recht op Escape Artist, een van mijn favoriete albums van hem. De meeste uitvoeringen van dat album bevatten een extra EP. Hierop zijn een herbewerkte versie van Christine te vinden en de twee uitstekende reggaenummers We The People en Miami Beach (met Linton Kwesi Johnson). Ze werden opgenomen in Londen door dubmaster Dennis Bovell. De opvallende hoes is van Anton Corbijn.

Ook was hij in die tijd op het podium top. Zeker toen hij in  1981 de fantastische band The Rumour als begeleidingsgroep had. De liveopnames van zijn concert op 7 maart van dat jaar in Paradiso zijn gelukkig bewaard gebleven. Het album The King of in Between is trouwens zijn comebackalbum, na een afwezigheid van veertien jaar.  De twee albums die hierna volgden waren allebei ook nog meer dan de moeite waard. Of er nog een album in het vat zit zal de tijd moeten leren.  

Theo Volk

Website : https://www.garlandjeffreys.com/