NinaLynn : A Taste of the Wild

 


Het officiële debuutalbum Hummingbird van Nina Lynn Woerden behoorde twee jaar terug tot mijn favoriete albums van dat jaar. Niet alleen bij mij, maar ook bij mijn collega’s van de EuroAmericana Chart, waar het album tot de eerste plaats reikte. Een belangrijke rol in de populariteit speelde en speelt Pieter Groeneveld. Niet alleen stelde Pieter haar in staat de democd Imaganitions op te nemen, maar ook om haar in de Oude Veiling in Aalsmeer de voorprogramma’s te laten verzorgen van Tim en Jackson Grimm, Hugh Moffat en Molly Tuttle. Dankzij een succesvolle crowd funding werd het voor Nina mogelijk om Hummingbird op te nemen met producer Janos Koolen in diens studio in Doornenburg. Niet alleen speelde Koolen meer dan tien instrumenten, maar bleek er ook een grote synergie tussen de twee te zijn.

Was op het debuut nog plaats voor de traditional A Bold Young Farmer nu bestaat opvolger A Taste of the Wild uitsluitend uit originele composities, die Nina ofwel alleen schreef of samen met anderen. Ook deze keer vonden de opnames in Doornenburg plaats met Janos Koolen als producer. Meteen bij  de inventieve, spannend opgebouwde opener Glistening schoot ik naar het puntje van mijn stoel. Het accordeonspel van Onno Kuipers geeft nummer niet alleen een duidelijk folktintje, maar is het instrument ook een verrijking van de muziek. Net als de opener schreef Nina met producer Koolen het uptempo The Wolf.

Het meer ingetogen samen met Arthur Bont geschreven If You Were an Ocean associeerde ik meteen met singer-songwriter Beth Nielsen Chapman. Een glimlach op het gezicht tovert het zelfgeschreven titelnummer. Kippenvel bezorgt me het ingetogen Barefoot, waarin ze heel subtiel speelt met dynamiek. Dit soort nummers hoor ik haar het liefste zingen. Er zijn trouwens maar weinig zangeressen, die me zo kunnen raken als Nina.

Het met Lucas Beukers geschreven Growing Pains is het meest stevige nummer op het album. De achtergrondvocalen worden hier verzorgd door Koolen’s Steam Power collega Fay Lovsky, die vooral in Nederland bekend werd door een van de mooiste Kerstliedjes ooit,  Christmas Was a Friend of Mine. Ook verrassend is Nina’s samenwerking met de Limburgse singer-songwriter Gé Reinders. Met hem schreef ze Each Woman.

De inventieve achtergrondzang in Wonder in Her Eyes lijkt me bedacht door Lovsky. De meest indringende song is het alleen geschreven From the Bones, met name het gitaar- en toetsenspel brengen het nummer naar een nog hoger niveau. Of het zelfgeschreven Harvest Moon een verwijzing is naar het Neil Young album/song weet ik niet. Een waardige afsluiter vormt het ingetogen Outro. Er zijn drie hoofdthema's op A Taste Of The Wild: emoties in al hun vormen, de relatie tussen mens en natuur, en femininiteit.

Het album is ten opzichte van de al prachtige voorganger weer een duidelijke stap voorwaarts, het album heeft meer emotionele diepte en de synergie tussen de muzikanten is nog groter. Morgen zal Nina in het Vestzaktheater in Bergen op zoom te zien zijn op het spiksplinternieuwe Flat Mountain Folk & Roots Festival, samen met andere Nederlandse coryfeeën als Dieter van der Westen band, Gitta de Ridder, Johnny, Lewin, The Lasses & Kathryn Claire en Tip Jar.  Fijn dat Bergen op Zoom weer een festival kent, want het is alweer zo’n twintig jaar geleden dat het gerenommeerde Irish Folkfestival daar ter ziele ging.

Theo Volk

Releasedatum : 31 maart 2023 Strictly Country Records

Website : https://www.ninalynn.nl/


NinaLynn live :

26-03 BERGEN OP ZOOM : Flat Mountain Folk & Roots Festival (Met band)

02-04 HAARLEM : De Waag (Samen met Lucas Beukers)

07-04 WINTERSWIJK : Ankomm’n (Samen met Lucas Beukers)

08-04 VENLO : Theater de Garage (Met band)

23-04 HEEMSKERK : Theater de Cirkel (Met band)

28-04 UTRECHT : Azotod (Met band)