Blue Flamingo : Metropolyphonica

 


Zo’n ruim tien jaar geleden bracht Ziya Ertekin onder zijn DJ naam Blue Flamingo op Excelsior een drietal verzamelalbums met jazz en wereldmuziek uit. Op deze albums  staat vaak obscure, maar excellente muziek, die toch bij veel muziekliefhebbers in de smaak bleek te vallen.

En dat is wat de in Oss geboren, maar in Rotterdam woonachtige Ertekin in eerste instantie zelf ook is, een muziekliefhebber. Hij verzamelt vinylplaten en dan vooral oude 78-toerenplaten. Hij is een van de weinige dj’s die 78-toerenplaten draait, originele schellakplaten uit de jaren ‘20 tot en met ’50 op een oude Garrard pick-up uit 1958. Nadat hij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht had afgerond, werkte Ertekin in de modewereld. Maar was ook al actief als zanger en muzikant. Het heeft lang geduurd, maar eindelijk verschijnt nu zijn debuutalbum Metropolyphonica.

 In het verleden bezocht hij onder andere diverse Afrikaanse landen, eilanden in de Caraïben, New Orleans en de Mississippi Delta en kwam daar in contact met plaatselijke muzikanten. Al deze invloeden worden op ingenieuze en originele wijze verwerkt in zijn composities, die hij voornamelijk alleen schreef. Alleen de aanstekelijke songs DJ Master en Boom Nama Gan Gan schreef hij samen met Racheal Botha, de vrouw van David Rockenfeller (New Cool Collective). Laatstgenoemde nummer werd samen met My Kandyan Shirt(mmv Anneke van Giersbergen) en Predators’ Ball twee jaar terug als voorproefjes uitgebracht.

Bij het kiezen van de opnamestudio ging Ziya niet over een nacht ijs. Hij wilde het warme geluid wat zijn favoriete albums kenmerken. Voor de kenners onder ons, denk bijvoorbeeld aan analoge apparatuur als een Neve mengtafel. Apparatuur die gebruikt werd voor klassieke albums van The Beatles en Pink Floyd. Het album werd net voor de Corona crisis opgenomen in de fonkelnieuwe Trypoul Recording Studios van Dirk Joosten in Neerkant. Aangezien men daar nog met het geluid aan het experimenteren was, kon Ziya voor een meer dan schappelijke prijs zijn album daar opnemen.

Overigens kreeg Ziya hulp van niet de minsten, onder andere drummer Sjoerd van Bommel. Ook laat Roel Spanjers geregeld horen, waarom hij tot de beste toetsenisten van Nederland gerekend wordt. Ook wordt af en toe op subtiele wijze een strijkkwartet ingezet, zoals bijvoorbeeld in East. De roots van Ziya liggen trouwens voor een deel in het Oosten. Zijn vader is Turks, geboren in Griekenland en voorouders in Georgië.

Een belangrijk klankboord tijdens het hele proces was goede vriend Bram van Moorhem (The Golden Glows). Financieel werd Ziya ondersteund door Rutte Distillers uit Dordrecht, die samenwerking leidde zelfs tot de Metropolyphonica cocktail. Dat samenwerkingsverband met een drankenhandel is trouwens niet uniek, JW Roy wordt al jaren financieel ondersteund door Beerze Bierbrouwerij.

Overigens is Ziya een uitstekende zanger met een fraaie stem, welke vooral in rustige nummers als Into Thin Air volledig tot zijn recht komt. Het artwork is om door een ringetje te halen. Het album is opgedragen aan zus Sibel. Aanstaande vrijdag (3 juni) zal de releaseparty plaatsvinden in De Doelen, Rotterdam, entree gratis! Ziya brengt als begeleiders mee Bart Wijtmans (bas), Roel Spanjers (piano en Hammond) en Sjoerd van Bommel (drums).

Absoluut een aanrader, zowel optreden als album. Het gevarieerde en avontuurlijke debuutalbum Metropolyphonica zal bij het overgrote deel van de muziekliefhebbers in de smaak gaan vallen.         

Theo Volk

Releasedatum : 3 juni 2022 Excelsior

Website : https://www.blueflamingo78.com

Blue Flamingo live :

03-06 ROTTERDAM : De Doelen, Releaseparty (gratis entree)