Douglas John Cameron : Garnock Avenue

 


Waarom blijven Canadese muzikanten zo vaak onder de radar in Nederland? Geen idee. Het was dat mijn Amsterdamse muziekvriend Henk mij Garnock Avenue onder de aandacht bracht, anders had ik het album nooit ontdekt.

Douglas John Cameron blijkt al meer dan vier decennia muzikant en componist te zijn. In zijn jeugd kreeg hij klassieke training op piano en studeerde hij klassieke zang op de universiteit. Hij componeert vooral veel muziek voor tv. In het verleden werd hij twee keer genomineerd voor een Juno, de hoogste Canadese onderscheiding. Zijn grootste bekendheid kreeg Douglas in 1985 met het geëngageerde nummer Mona With the Children, wat in thuisland Canada een hit werd.

Zo ver ik kan nagaan is Garnock Avenue zijn vierde soloalbum. Douglas zong en speelt alle instrumenten zelf en was bovendien opnametechnicus en producer. Ik vermoed dat Garnock Avenue in Ontario het woonadres herbergt van Douglas, want de muziek ademt relaxedheid en rust uit. Op de hoes staat Douglas afgebeeld met zijn Banjola, een hybride 5-snarige banjo/mandola-instrument gemaakt door Victor Banjolas in Denver, Colorado. Op dit instrument bedacht hij alle arrangementen.

De ingetogen, wat dromerige zelf gecomponeerde opener Dreamtime is instrumentaal. Uptempo is de cover Long and Lonesome Old Freight Train van de Canadese bluesmuzikant Cris Cuddy. Het eerste wat me meteen opviel was de warme stem van Douglas, het mondharmonicaspel en subtiele percussie. Hierna volgen de prachtige zelfgeschreven liedjes Mary’s Walking Song, Picture in My Mind, Silver Cove en The Winter Rose. Het mondharmonicaspel in laatstgenoemde song roept herinneringen bij me op aan Toots Thielemans.

Van het nodige lef getuigt het coveren van In the Wee Small Hours in the Morning, ooit onsterfelijk gemaakt door Frank Sinatra in een fraai orkestraal arrangement van Nelson Riddle. Douglas’ uitvoering is erg sober, maar zeker niet minder mooi, ook hier is de mondharmonica de kers op de taart. In de jeugd van Douglas was Willie P. Bennett een grote invloed. Hij ontmoette Bennett een keer vlak voor diens dood en zag hem verscheidene keren optreden. Willie’s Diamond Joe is hem dan ook op het lijf geschreven en vormt een fraaie afsluiter van een bijzonder fraai album. Hopelijk wordt Garnock Avenue ook door andere muziekliefhebbers ontdekt.  

Theo Volk

Releasedatum : 17 november 2022 Zeptones

Website : https://www.facebook.com/profile.php?id=1081882389

John Blek : Until the Rivers Run Dry


 

Ik besef mij het. Het duurt nog tot volgend jaar februari alvorens Until the Rivers Run Dry beschikbaar komt. December staat voor de deur. Koude dagen. Relatief gesproken dan. Zijn nieuwe plaat is dan, of verkrijgbaar via Lucky Dice, of rechtstreeks via John zelf. Deze plaat zal tijdens z’n komende tour helaas nog niet beschikbaar zijn. Zijn aanwezigheid staat gepland voor de eerste helft van december, en, zoals ik ervaren heb bij John’s eerdere concerten, de zalen zijn dan gebruikelijk goed gevuld. Niet bevreemdend aangezien John over een ijzersterk repertoire beschikt. Daarnaast is hij tussen de nummers door enorm onderhoudend. Een geïnspireerde jonge man die vol enthousiasme zijn werk uitvoert. Ongetwijfeld zal hij terdege nummers spelen van zijn nieuw te verschijnen plaat. De tien nieuwe nummers liggen in het verlengde van de muziek die je kent van eerdere platen. Ze klinken enerzijds herkenbaar en vertrouwd. Wat mogelijk is uiteraard. Of is het dat ik Lyric and Air al kende van zijn recente concertenreeks? Ook qua instrumentatie wordt de lijn doorgetrokken. Diep in mij zegt een kritisch stemmetje; John, haal er een elektrische gitaar bij, desnoods een cello! Iets meer dynamiek! Soms wil je als luisteraar domweg ontregeld worden.

In een notendop zou dat mijn grootste commentaar zijn op Until the Rivers Run Dry. John Blek blijft te veel op de oude voet door dobberen. Grappig genoeg staat hij zelf ook stil bij dat onderwerp, want dit nieuwe album eindigt met Floating Aimlessly. Een schrikscenario. Dat is iets wat je niet wil. Maar hij zal wel met een actieplan komen (in hoe zich verder te ontwikkelen) voordat de inspiratie opgedroogd blijkt. John Blek lijkt mij overigens een man met een missie. Eentje waarvan zijn carrière nog serieus van de grond staat te komen. Hij lijkt mij wel open te staan voor iets wat volkomen nieuw en spannend is. En zonder doel drijven hoort daar niet bij. Elektronische drumboxjes zijn doods en saai. Dus die ga je niet aantreffen op John’s nieuwe plaat. Hij beschikt over serieuze snaren, inclusief drums en de klankkast van een staande bas. Cathy Davey’s zang kleurt mede John’s nieuwe album. Ben je een liefhebber van Mr. Blek dat lijkt mij dit een vanzelfsprekende aanstaande aankoop. Nu eerst december, en daarna zien we wel weer verder. Zolang de toekomst maar niet vanzelfsprekend wordt.

Rein van den Berg

Releasedatum : 10 februari 2023 K&F


John Blek live :

08-12 BEUSICHEM : Het Heerenlogement

09-12 LENDELEDE (B) : GC Den Tap

10-12 HERENT (B) : de Wildeman

11-12 LINT (B) : Groot Verzet

12-12 EINDHOVEN : Americana Mondays

13-12 HERENTALS (B) : CC 't Schaliken

14-12 UTRECHT : TivoliVredenburg  (support Woolf) 

15-12 GRONINGEN : Spot - Lutherse kerk (support Woolf)

16-12 OBDAM : Cultureel Centrum de Brink

17-12 AMEN : Café de Amer 

Native Harrow : Old Kind of Magic

 


De vorige twee albums van Native Harrow waren mij al wel opgevallen, echter Old Kind of Magic overtreft die twee in velerlei opzichten. De groei was er duidelijk nog niet uit bij deze, zoals de Engelsen dat noemen, Two Piece Band. Het duo bestaat uit twee Amerikanen (zangeres) Devin Tuel en (gitarist) Stephen Harms. Old Kind of Magic is overigens hun vijfde plaat. Ze werden verder geïnspireerd nadat ze landschappelijk zijn gaan wonen in Sussex, Engeland. Ze arriveerden begin 2021 in hun nieuwe land, vergezeld van boeken, kleding, gitaren en verdere uitrusting. Een Folk zweem hing al in de lucht bij hun vorige albums, maar is verder uitgewerkt. Ook de kwaliteit van de nummers lijkt opgeschroefd. Muzikaal vind je inderdaad invloed die neigt richting de jaren zestig en zeventig, maar ook kunnen liefhebbers van Over The Rhine of Laura Marling prima uit de voeten met de uitermate verzorgd aandoende muziek van Native Harrow. De gelukzaligheid van hun succes vind je terug in de muziek. De kern van hun stijl wordt gevoed door Folk, maar de weg naar voren staat nog wijd open. Muziek met mogelijke perspectieven, zeker zolang ze wind in de zeilen blijven houden.

Niks mis met goed verzorgde muziek, en wat dat betreft zitten ze onder de vleugels bij Loose op de juiste plaats. Het maakt mij meteen nieuwsgierig of ze hun geluid tevens live kunnen realiseren. Leuk wanneer je mooie muziek maakt, maar nog mooier wanneer zoiets live eveneens uit de verf komt. Zelf hebben ze daar alle vertrouwen in, want halverwege februari 2023 staat een Britse tour in de startblokken. Ze houden het vooralsnog lekker dicht bij huis. Hun cd’s zijn beschikbaar bij de gebruikelijke verkooppunten. Wil je echter eerst een paar luisterproeven dan vind je hen via kanalen als Bandcamp of YouTube. De openingstrack opent letterlijk met de zeevogels te Brighton, en vanaf daar wordt het enkel meer balsemend. Voor de ziel welteverstaan.

Rein van den Berg

Releasedatum : 28 oktober 2022 Loose Music

Website : https://www.nativeharrow.com/

Kerri Powers : Words on the Wind

 


Er moet mij iets van het hart. Ik was zo vooringenomen te veronderstellen dat het Kerri Powers zich vertild had aan de nummers die ze uitkoos voor haar album Words on the Wind. Niets blijkt minder het geval. Ik realiseer mij dat Theo Volk maanden geleden reeds zijn recensie schreef voor deze blog, maar er was van mijn kant de behoefte andermaal te onderstrepen dat deze nummers dus blijkbaar niet voorbehouden zijn aan hun oorspronkelijke versies. Zelfs een ietwat klef nummer als The First Time I saw Your Face weet Kerri samen met de andere nummers tot één geheel te rijgen. Wellicht op Mercedes Benz na (geen persoonlijke favoriet) geweldige keuzes. De opener van dit album, Can’t Find My Way Home, is uitzonderlijk sterk uitgevoerd. Geweldig qua inleving en instrumentatie. Muziek die ontstond slechts gewapend met een oude Fender gitaar, en ontstaan tijdens een periode (rond de Kerst) wanneer je medemenselijkheid extra naar de oppervlakte komt. Prachtig hoe ze Barry Gibb’s To Love Somebody een Bluesy tintje weet mee te geven.

Ik had dus niet verwacht dat Kerri deze lenigheid in huis had, maar ze boeit mij gedurende dit gehele album. Ondanks de eenvoud een geweldige variatie blijven de songs fier overeind. De meeste songs die ze doet zijn klassiekers. Of For The Turnstiles daartoe behoort weet ik niet, maar zo lang het afkomstig is van mijn meest favoriete Neil Young album, laat mij dat koud. Wanneer ze nogmaals zo’n initiatief overweegt dan zal ik daar allerminst van weglopen. Sterker ik zou wel een aantal titels kunnen bedenken die een vergelijkbare setting verdienen. Mocht je net als ik met hetzelfde vooroordeel deze terzijde hebben gelegd, dan zou ik mij nogmaals achter mij oor krabben. En niet alleen voor rond de Kerst.

Rein van den Berg

Releasedatum : 16 september 2022 Must Have Music/CRS

Website : https://www.kerripowers.com/

Tip Jar : Songs About Love and Life on the Hippie Side of Country

 


In de loop der jaren bouwde Bart de Win als toetsenist/accordeonist een grote staat van dienst in de muziekwereld op. De eerste keer dat ik Bart zag optreden, was lang geleden als begeleider van zijn dorpsgenoot Gerard van Maasakkers. Met wie hij overigens nog steeds geregeld optreedt. Maar daarnaast werkte hij bijvoorbeeld samen met Izaline Callister, Shirma Rouse, Birds of Chicago en Walt Wilkins.

Met laatstgenoemde is hij goed bevriend en maakt Bart samen met Arianne geregeld de oversteek naar Texas om met Walt samen te spelen en te werken. Bart en Walt waren onlangs beiden nog te horen op het bijzonder fraaie debuutalbum Book of Life van Brian Blake. En zo bracht Walt onlangs met Bill Small een tegenbezoek om samen met Bart in Nederland op te treden. Beiden zijn te horen op het intussen zesde album Songs About Love and Life on the Hippie Side of Country van Tip Jar.

Intussen een trio, naast vrouwlief Arianne is snarenwonder Harry Hendriks ook vast lid. Net als Bart was Harry lang begeleider van Gerard van Maasakkers. In de loop der jaren is Tip Jar een bekende naam geworden in het Nederlandse Amaricana circuit. Voor het nieuwe album ging het trio in zee met een bekende internationale promotor. De ambities reiken terecht intussen verder dan Nederland.

Zoals de volgers van het trio mogen verwachten is het nieuwe album weer heerlijk gevarieerd geworden. Ze vinden regelmatig inspiratie bij hun muzikale helden uit de jaren zeventig. Belangrijke pijlers zijn het geweldige toetsenwerk van Bart en de uitstekende samenzang. Wonderschoon is die samenzang in het sobere Colors, alleen zang, piano en gitaar van Walt Wilkins. Uiteraard is een album van Tip Jar niet compleet zonder het herkenbare vioolspel van Joost van Es in het vrolijke Garden Party.

Ze zingen over de wereld van vandaag, bezien vanuit hun bescheiden en persoonlijke perspectief. Met het nieuwe album worden andermaal een dozijn uitstekende songs aan het uitdijende oeuvre van Tip Jar toegevoegd. Zoals altijd is het artwork en tekstboekje bijzonder verzorgd. De releaseshow is in het bekende café ’t Rozenknopje in Eindhoven. Voor de overige liveoptredens zie hier.

Theo Volk

Releasedatum : 2 december 2022 Independent

Website : https://tipjar.nl/

Theo Sieben : Join the Crowned


Grotendeels verdient Theo Sieben (57) de kost als veelgevraagd sessiemuzikant. Daarnaast componeert hij muziek voor TV, theater, film en moderne dans én speelde hij met verschillende Nederlandse bands als bv Douwe Bob, Henny Vrienten, Bertolf, Ellen ten Damme en speelt sinds 2021 in Her Majesty. Sinds 2011 bracht hij solo al vier fraaie albums uit, waarvan Rein het geweldige Delphinidin voor ons blog recenseerde.

Nummer vijf, Join the Crowned, werd in zijn eentje in zijn huiskamer opgenomen. Een album met moderne, vooral akoestische bluesmuziek. Live met vintage apparatuur en moderne plugins. Hier en daar wat psychedelisch, met veel slide guitar. Theo kwam op het idee voor het album, nadat hij een keer was uitgenodigd om op Amsterdamse Ooster Begraafplaats liedjes te komen spelen op avonden over het thema dood en verwante onderwerpen. Daar speelde hij Born to Die, Sadie, See That My Grave Is Kept Clean.

Theo houdt ervan om death songs en murder ballads te spelen. Regelmatig klinkt zijn doorleefde zang intens. Voor een psychedelisch tintje zorgt het nog steeds actuele Needed Time, een gospel song van Lightnin’ Hopkins. Geïnspireerd door de bundel “The Anti Slavery Harp”, een serie liederen van de Abolitionist Movement uit de vorige eeuw in de VS, zette Theo een tekst opnieuw op muziek, het enige lied met overdub.

Ballad of a Native Son gaat overTheo’s ontmoeting met een native American, midden op een lange brug in Ottawa, Canada. Waarbij de man een triest lied voor hem zong, met de fles in de hand. March and October schreef hij voor zijn zoons. Persoonlijke favorieten zijn Sadie en See That My Grave Is Kept Clean.

Ondanks het sobere karakter van Join the Crowned, alleen gitaar en zang, zal het op de meeste luisteraars door de intensiteit de nodige indruk maken. De mix en master werden trouwens voortreffelijk gedaan door Gabriël Peeters. Het album is alleen bij Theo zelf te koop voor slechts 10 euro exclusief verzendkosten. Degenen die Spotify en dergelijke gebruiken hebben pech, want daar zal het album niet te beluisteren zijn.

Theo Volk

Releasedatum : 26 november 2022 Independent

Website :  https://theosieben.com/ 

David Munyon : Hong Kong Bob’s Echo, Alabama


David Munyon is en blijft een uitzonderlijke man. Hij, en zijn vrouw Dixie, hebben een turbulente periode achter de rug. Ik laat details achterwege, maar was daardoor sceptisch omtrent het artistieke niveau van David’s nieuwe album. Ik kon me voorstellen dat zijn energie elders nodig was geweest, en dat Hong Kong Bob’s Echo, Alabama mogelijk zou teleurstellen. Dat is beslist niet het geval. Sterker, dit is David’s beste plaat in jaren. Op Facebook had ik al laten vallen dat ik enorm was ingenomen met het openingsnummer Song For Liza. Het is de ultieme liefdesverklaring. Het beste nummer wat ik dit jaar hoorde. Mijn tranen had ik serieus in mijn ogen staan. Zo puur, en universeel. Geschreven vanuit de ik-vorm. En daarbij blijft het geenszins. Niet dat ik Munyon ga vergelijken met Dylan, maar met deze nieuwste plaat overtreft ook Munyon zichzelf, en komt verbazingwekkend sterk, en veelzijdig voor de dag.

Tegelijkertijd is dit nieuwe album Munyon ten voeten uit. Hij is serieus, terwijl op momenten wil hij allerminst serieus genomen worden. Hij wil juist de zware gevoelens neutraliseren met zijn muziek en teksten. Er is ruimte voor zelfreflectie en humor. Honk Kong Bob wordt weliswaar uitgebracht in 2022, maar de opnames vonden al plaats in Gunter Pauler’s Stockfisch Studio te 2017. Will You Go To Berlin With Me is ook zo’n indrukwekkend nummer. Een heerlijk ruige stompin’ song. Denkbeeldig hoor je zijn voet stampen op de grond! Het had zomaar een Rocknummer kunnen zijn. Hoe komt het toch dat deze nukkige man niet het succes krijgt dat hij verdient? Mogelijk dat hij zelf het antwoord vindt op Lonely Only Tiger On The Moon. Qua tijdsduur schiet de plaat, zoals gebruikelijk, niet te kort. Geluidstechnisch evenmin. En artistiek is David Munyon in bloedvorm. Niet alles wat tegenwoordig tot mij komt kan me bekoren, maar deze Hong Kong Bob is van een ongekende schoonheid. Knap wanneer je je hart kan laten spreken met muziek, want dat is wat hij, opnieuw, doet. Weinig die hem hierin evenaren. Van Blue Roses tot een puntgaaf Bluesnummer.  

Rein van den Berg

Releasedatum : 18 november 2022 Mobile Home Records

Website : https://www.davidmunyon.de/

Jim Keller : Spark & Flame

 


Jarenlang volgde ik ontwikkelingen in de muziek intensief. De laatste maanden is dat enthousiasme iets verminderd. Ik krijg bijna de indruk dat ik meer kritisch word. Ik zag artiesten komen en succesvol zijn, terwijl anderen voortijdig uit de schijnwerpers raakten. Jim Keller verzette zelf zijn bakens. Hij was, naar wat ik lees, altijd al bij muziek betrokken, echter de laatste jaren vooral als uitvoerend artiest. Spark And Flame is niet zijn eerste proeve van bekwaamheid, maar wel de eerste waarmee ik kennismaak. Een oprecht aangename kennismaking. Niet per se een nieuw geluid, maar wel in de eerste plaats een flinke dosis degelijkheid. Dan heb ik het in de eerste plaats over de zelfgeschreven songs die ik aantref op dit album. Nummers met kop, kont en gebalanceerd middenrif. Ook het stemgeluid van Jim Keller voegt terdege toe aan het uitgevoerde materiaal. Gritty en innemend. Het was niet dat ik meteen bij eerste beluistering naar het puntje van mijn stoel werd getrokken, echter een klasse song als Magic wint aan kracht per luisterbeurt.

Het daaropvolgende nummer, ‘ Til The Water Drinks My Bones, is minder spannend, en trekt het tempo van de plaat voor een moment onderuit. Evenmin zal een associatie naar The Beach Boys de meeste luisteraars niet ontgaan. Twaalf nummers werden gepend voor deze plaat, die hij samen met zijn New Yorkse muzikale vrienden opnam. Op incidentele momenten zakt de spanning. Kwaliteit overheerst echter. Qua stijlvorm trekt de muziek van Keller eerder naar de Pop dan naar Rock of Americana. De volumeknop mag beslist iets worden opgeschroefd om de dynamiek te bevorderen. Geluidstechnisch klinkt het evenwel als een klok. Gelukkig maakt Jim Keller’s rauwe stemgeluid veel goed op de overall productie. Die is voor mijn smaak te conventioneel, gelukkig net niet te braaf. Resumerend kun je concluderen dat dit best wel een lekker plaatje is. Terwijl als een opmerkelijke uitschieter ervaar ik Spark & Flame evenmin. Vooral de degelijkheid is ruim vertegenwoordigd. 

Rein van den Berg

Releasedatum : 25 november 2022 Continental Song City

Website : https://www.jimkellermusic.com/

MICH : Nuts

 


Nuts is het derde album van de Amsterdamse band MICH. Hun vorige twee albums MICH en No werden al enthousiast ontvangen. MICH is voornamelijk een studioproject van Piet Parra (Le Le), Sofie Winterson, Bastiaan Bosma (Aux Raus, Ploegendienst), Rimer London (Le Le, Lamellen en vele andere projecten) en Mick Johan. Het begint altijd met basisideeën van Piet. Piet stuurt allemaal geknipte gitaarstukjes naar Sofie, soundscapes met een titel. Vervolgens komen ook de andere in beeld. Nuts is gevuld met een dozijn korte, compacte en aanstekelijke nummers, die bij de luisteraar bijzonder snel onder de huid kruipen. Uptemposongs, een combinatie van postpunk, shoegaze en new wave die floreerde in de jaren tachtig. Vooral door het gebruik van synthesizers hoor je die jaren tachtig terug. Ritmisch gezien associeer ik hun muziek geregeld met The Cure. “Vrolijk makende gitaarmelodieën verpakt in deprimerende liedjes”, zo omschrijven ze zelf hun muziek. En dat al drie albums lang, op een constant hoog niveau.

Theo Volk

Releasedatum : 25 november 2022 Excelsior

Website : https://www.facebook.com/michamsterdam

 

MICH live:

30-12 AMSTERDAM : Paradiso

06-01 DEN HAAG : De Zwarte Ruiter

07-01 ROTTERDAM : Rotown

26-01 UTRECHT : TivoliVredenburg

Ode aan de Highway Man

 


Afgelopen zondag vroeg ik Ralph de Jongh vooraf aan zijn optreden in café De Klomp, of hij wat Stones nummers wilde spelen, omdat ik dacht dat het aanwezige publiek dat wel zou kunnen appreciëren. Achteraf besefte ik me dat Ralph zelf genoeg Stones achtige nummers heeft geschreven, zoals bijvoorbeeld Highway Man.

Het nummer staat op zijn fantastische drieluik Dancing on a Volcano, een van mijn favoriete albums uit mijn muziekcollectie. Een van de albums van dat drieluik heet Highway Man, het album en de song Highway Man zijn opgedragen aan Max Joosten, Leen Wander en Piet Dik. Zij brachten Ralph in het verleden trouw naar concerten en weer terug naar huis.

Als er een nummer is wat Ralph het beste typeert dan is dat wel Highway Man. Hij zingt daarin niet voor niets “singing the blues, being the blues”. Het drieluik verscheen een jaar na het twintigjarige jubileum van Ralph. Ralph is hier optima forma, niet in de laatste plaats door de geweldige muzikanten waardoor hij omringd wordt, Arend Bouwmeester, Maarten Ouweneel, Nico Heilijgers, Arie Verhaar en Monique Anderson. En onder de gastmuzikanten bevinden zich gelouterde krachten als Bas Paardekooper, Ewa Pepper, Ad van der Veen en last but not least Roel Spanjers.

Het is een fraai boxje met prachtig begeleidend, fotorijk boekje. Veelal is de muziek door blues doordrenkt, maar hoor je ook rock- en funkinvloeden. Zelfs Oosterse invloeden in China. Dancing on a Volcano is dan ook een absolute must voor de echte blues liefhebber, grotendeels live opgenomen in de legendarische Wisseloord studio's. Het is trouwens intussen alweer meer dan 25 jaar geleden dat Ralph’s carrière begon met het opnemen van zijn eerste album in het Brabantse Oosterhout. Ralph vond het dus tijd worden voor wat verzamelcd’s. Binnenkort verschijnen Best of Volume 1 (2cd) en 2 (4cd).   

Theo Volk

Ralph de Jongh & Freek Prins live in café De Klomp

 


Gisteren was het optreden voor Ralph de Jongh in Café De Klomp een soort thuiswedstrijd. Ralph groeide immers in de regio op in Nispen. Bovendien kennen kroegeigenaar Jac van Dongen en Ralph elkaar al de nodige jaren. Zo speelde Ralph al een aantal keren op het Blommenkindersfestival, waaraan van Dongen verbonden is.

De vorige keer dat Ralph in De Klomp optrad moest ik helaas verstek laten gaan. Ralph had collega Freek Prins (zang, cajon) meegenomen. De heren kennen elkaar zo’n tien jaar, sinds Ralph een keer bij Freek thuis speelde op een verjaardagsfeestje. Beiden zijn trouwens van huis uit loodgieter.

Donderdag hadden ze samen met Max Joosten nog opgetreden in de 2500ste aflevering van het programma Bluezy op RTV Ridderkerk. Ze waren daar al vaker te gast, drie jaar terug werd op Valentijnsdag de geweldige live-cd Bluezy opgenomen. Naast Max en Freek was ook de sublieme Poolse violiste Ewa Pepper erop te horen.

Ralph en Freek speelden drie sets van ongeveer een half uur elk. Veelal bluesnummers maar ook wat covers. Een ervan was Carol van Chuck Berry. Ralph leerde dat nummer kennen via de Stones versie, die op hun debuutalbum stond. Het nummer is terug te vinden op Ralph’s laatste dubbel live-cd Koeln/Musicon.

Wel echte Stonesnummers die het tweetal coverden waren Satisfaction en Wild Horses. Ook willigde hij een verzoekje van zijn achterneef Wim in, de Cuby+Blizzards klassieker Window of My Eyes. Harry Muskee was de ontdekker en mentor van Ralph. De twee leerde elkaar ooit kennen na een optreden in het bekende muziekcafé De Amer.

Zoals je van Ralph mag verwachten ging hij volledig in de muziek op. Uiteraard had Ralph zijn klompen meegebracht. Het beste bewaarde de heren voor het laatst, een bijzonder intense versie van Buddy Holly’s Not Fade Away. Een nummer dat door The Stones ook gecoverd werd op hun debuut. Ondanks het druilerige weer was de Klomp gelukkig toch nog redelijk goed gevuld. Hopelijk komen de heren snel terug.

Theo Volk

Will Jacobs : Goldfish Blues

 


Nog geen dertig, maar al bijzonder ervaren is de uit Chicago afkomstige bluesman Will Jacobs. Hij kreeg privéles aan het fameuze Berklee College of Music van Chris Forte, Jeff Lockhart en Mike Sassetti. Volgde daar bovendien een master class van Ernie Eisley. Tijdens zijn studie daar maakte Jacbos ook deel uit van P-Funk en Funk & Soul Review Ensembles. In 2011 mocht hij daar een speciaal optreden verzorgen voor funklegende George Clinton, met wie ook al eens in Boston optrad.

In de loop der jaren deed hij ervaring op in uiteenlopende genres, Blues, R&B, Funk, Soul, Gospel, HipHop, Pop, Rock en Zydeco. Ook toerde hij veel, onder andere in 2015-2016 met C.J. Chenier, zoon van zydeco legende Clifton Chenier.  Intussen is hij bandleider van de Will Jacobs Band. Net als bij Eddie Hinton heb je niet het idee dat je naar een blanke zanger zit te luisteren, zo soulvol is zijn stem.

Zijn gitaarspel is bij tijd en wijle funky en vaak relaxed. Zijn nieuwe album Goldfish Blues werd in slechts een week tijd in juni opgenomen in de Berlijnse Big D Studio. Het is meteen duidelijk dat hier een volledig op elkaar ingespeeld vijftal aan het werk is. Ook heeft  Goldfish Blues een live vibe. Will Jacobs zou weleens de komende jaren kunnen uitgroeien tot een van de paradepaardjes van het sympathieke Duitse Ruf label.

Theo Volk

Releasedatum : 25 november 2022 Ruf Records  

Website : https://willjacobsband.com/

Janice Burns & Jon Doran : No More the Green Hills

 


Janice Burns & Jon Doran zijn een Anglo-Schots folkduo geformeerd in 2017 en woonachtig in Newcastle Upon Tyne. Het tweetal bleek een gezamenlijk liefde te delen voor traditionele muziek. Ze snuffelen regelmatig in archieven op zoek naar onbekende folkpareltjes. No More the Green Hills is hun debuutalbum.

De thema’s voor het album werden bepaald toen ze begonnen met het arrangeren van False True Love, de eerste single van het album. Toen ze aan het nummer werkten, voelden ze de vonk van verbinding tussen de tekst, de muziek en hun stemmen, en een verbinding van de punten van de soorten nummers die we hadden verzameld. Dit waren liedjes over liefde, verlies en de natuur, en hoe we door onze gecompliceerde relaties met hen navigeren.

De afgelopen vijf jaar is hun  loepzuivere samenzang steeds hechter geworden. Janice zingt en speelt mandoline, tenor gitaar, harmonium en piano. Jon zingt en speelt akoestisch gitaar, bouzouki, harmonium en fiddle. Ze krijgen alleen spaarzaam hulp van Ben Nicholls op contrabas. De meeste nummers op het album zijn traditioneel, behalve The Black Fox van Andy Hunter en Up And Awa' van Graham Pratt.

Niet alle traditionals zijn overigens onbekend, She Moved Through the Fair, As I Roved Out en The Greenmore Hare zijn echte folkklassiekers. Laatstgenoemde traditional kreeg overigens meer bekendheid als The Hills of Greenmore. De ultieme versie hiervan is voor mij die van Dervish op hun klassieker Harmony Hill.

Het werken met Andy Bell (producer) en Ben Nicholls (contrabassist) bracht het album naar een hoger niveau en vatte perfect de visie van het tweetal van een eigentijds, maar tijdloos geluid. Het mag trouwens weleens gezegd worden, Andy Bell is al jaren een van de meest vooraanstaande folk producers. No More the Green Hills is een absolute must voor de traditionele folkliefhebber.

Theo Volk

Releasedatum : 28 oktober 2022 Wylam Records

Website : https://www.janandjon.com/

Anna Mieke : Theatre

 


In thuisland Ierland is Anna Mieke Bishop al behoorlijk populair dankzij haar prachtige debuutalbum Idle Mind uit 2019. Het leverde haar een nominatie op voor de prijs van meest urgente act van de RTÉ Folk Awards dat jaar. Anna Mieke komt uit de prachtige provincie Wicklow, vooral bekend van het Nationale Park The Wicklow Mountains en van het idyllische Avoca, waar de serie Ballykissangel werd opgenomen.

Vier singles gingen reeds de release van haar tweede album Theatre vooraf, Twin, For a Time, Mannequin en Seraphim. De hoes, de foto’s op de binnenhoes en de video van het hypnotiserende Seraphim verraden meteen al dat de natuur een belangrijke rol in het leven speelt van multi-instrumentaliste Anna Mieke.

In haar composities zoekt ze op avontuurlijke wijze de grenzen op van  de folkmuziek, die vermengd worden met levendige, elektronische droomlandschappen, voortbouwend op traditionele en hedendaagse motieven. Haar vaak vloeiende atmosferische arrangementen zorgen er tevens voor dat ze een unieke plaats gaat innemen in de alt-folk.

Zeven van de acht composities schreef Anna Mieke zelf. Go Away From My Window is een traditional, welke onder andere vertolkt werd door Marlene Dietrich en Bob Dylan. Anna Mieke zingt en speelt elektrisch en klassiek gitaar, orgel en harmonium.

Verder kreeg ze hulp van Matthew Jacobson (percussie), Ryan Hargadon (tenor saxofoon, synthesizers, klarinet, piano), Brían Mac Gloinn (gitaar, fiddle), Rosalind Leyden (bas), Lina Andonovska (diverse fluiten), Cora Venus Lunny (altviool, viool), Alannah Thornburgh (harp) en Nick Rayner (bas en synthesizers).

Het album kreeg al zeer terecht een positieve recensie Mojo. Het dromerige en atmosferische Theatre kroop razendsnel bij mij onder de huid.

Theo Volk

Releasedatum : 18 november 2022 Nettwerk

Website : https://annamieke.com/

Anna Mieke live :

10-12 LUIK : Kultura

11-12 BRUGGE : Levness Greenhouse Session

Diverse artiesten : Tribute to a Songpoet

 


Met Valentijnsdag hoopt singer-songwriter Eric Andersen zijn tachtigste verjaardag te vieren. Intussen een Amerikaanse folklegende, die aan de wieg stond van de Greenwich village folk scene, samen met onder andere Bob Dylan en Phil Ochs. Ook maakte hij deel uit van The Beat Generation.

Andersen maakte tal van prachtige albums, waarvan Blue River als zijn absolute meesterwerk wordt beschouwd.  Opgenomen in Nashville in een perfecte setting onder leiding van producer Norbert Putnam. Een album vol ingetogen poëtische liedjes, op een na van eigen hand. Daarnaast covert hij More Often Than Not van cultfiguur David Wiffen. Een album waaraan trouwens een waslijst aan muzikanten meewerkte, waaronder grote namen als Joni Mitchell, David Bromberg, Eddie Hinton, The Jordanaires en David Briggs.

Tribute to a Songpoet is een prachtig eerbetoon van vrienden en/of bewonderaars, vastgelegd op een drietal cd’s. Veertig van de songs werden door Andersen gecomponeerd, samen met Lou Reed schreef hij You Can’t Relive the Past en met Rick Danko van The Band Driftin’ Away. De titel verwijst trouwens naar de documentaire “The Songpoet” van regisseur Paul Lamont over Andersen.

Overigens zat het niet altijd mee in Andersen’s carrière, zijn beoogde manager Brian Epstein stierf nog voor dat hij die taak op zich kon nemen. En in 1973 verdwenen op onverklaarbare wijze tijdens een reorganisatie bij Columbia 40 master opname tapes van een langverwachte release van hem. Andersen treedt nog geregeld op, zoals onlangs nog met zijn Nederlandse vrouw Inge en Steve Addabbo. Beiden zijn terug te vinden op het tribute album.

In 2015 nam Paul Zoontjens (AKA Simon Keats) van The Kik samen met diezelfde Addabbo in Shelter Island Sound NY Come to my Bedside, my Darling van Andersen op. Zoontjens werkte in 2017 mee aan het album Mingle with the Universe: The Worlds of Lord Byron en is intussen goed bevriend met Andersen, die al een aantal jaren in Nederland woont.

Op de hoes prijken veel grote en soms wat minder bekende namen en ook de naam van labeleigenaar Jim Wurster. Eerder bracht het label een respectvol en smaakvol eerbetoon aan Fred Neil, getiteld Everybody’s Talkin’ : A Tribute to Fred Neil. Tot diezelfde categorie kan zeker ook Tribute to a Songpoet gerekend worden.

Theo Volk

Releasedatum : 21 oktober 2022 Y & T Music

Website : https://www.ericandersen.com/

Hushman : Hushman

 


Hushman is een nieuw project van folkmuzikant en singer-songwriter Ewan MacPherson, oorspronkelijk afkomstig uit Liverpool, maar met Schotse, Welshe en Ierse roots. Verhuisde echter in  1999 naar Edinburgh. Ik ken Ewan vooral van het uitstekende folktrio Salt House en van de Keltische fusionband Shooglenifty.

Overigens begon Ewan zijn muziekcarrière ooit in Wales door te spelen in diverse heavy metal bands. Vervolgens kreeg hij interesse in African Township jive, dance en elektronica. Maar heeft intussen allang zijn hart verpand aan traditionele en hedendaagse folk en roots muziek.

Het eerste wat me opvalt en bevalt aan zijn nieuwe album Hushman is de enorme relaxedheid dat het album uitstraalt. De basispartijen van Ewan werden opgenomen in een schuur en in een kerkhal. Ewn ging niet over een nacht ijs, het idee voor album dateert al van 2017, na de release van zijn instrumentale album Fetch!. De eerste opnames vonden plaats in juli 2019 in de kerkhal pal naast zijn huis toen hij net naar Strathnairn was verhuisd.

Ewan over deze bijzonder inspirerende eerste opnamesessie : “I worked in there for about ten days which laid the groundwork for the album, I remember some lovely days with the sun shining through the leaves making moving shadows on the floor. Also there are two roe deer who live out the back of the hall on the hill and we shared the sun together, they became my recording companions, bringing inspiration! They are so beautiful and gold, bronze in colour.”.  

Het opnemen van de traditional Beltane staat hem ook nog goed voor de geest : “One other event sticks in my mind, this particular night I decided to move my vocal mic into the main room of the church to record vocals for Beltane, which is a “neo-pagan song”, as I began to sing a few takes I started to feel a bit nervous and kept looking behind me, I had my back to the altar.

I had the feeling there was someone with me but I was alone in the building. As I sang on I had a very extraordinary sensation of being lifted a short way off my feet, I will never know if I was lifted up or not but it felt very odd and I had the distinct impression someone didn’t want me singing there. It was all I could do to pack up and leave with the hair standing up on the back of my neck!”.

Ewan kreeg hulp van niet de minsten, om te beginnen van Shooglenifty collega James Macintosh, die geregeld voor inventieve drumpatronen zorgt. Het uitstekende basspel wordt verzorgd door Ben Nichols. Hannah Read zingt en speelt viool op zes nummers. Verder ook nog bijdrages van Lauren MacColl op (alt)viool, Magnus Lundmark (percussie), Kim Carnie (zang) en Thomas Hein (piano).

De meeste songs schreef Ewan zelf, naast de reeds genoemde hypnotiserende traditional Beltane verder nog de Scandinavische traditional Duke Henry. Ewan produceerde het album zelf op uitstekende wijze.

Tot mijn favorieten reken ik Playing Giants, wat  me door het gitaarspel herinnert aan de betreurde Nick Drake. Tekstueel gezien vormt Fionn Regan regelmatig een inspiratiebron, naast Bob Dylan. Ewan over zijn teksten : “Many of my songs are about nature and beauty vs the right wing neoliberal, capitalist, destructive side of humanity. And how many of us are caught in the tug of war between caring for our planet and being forced to make our way in a society that we feel is going in the wrong direction.”. Hushman is een prachtplaat, dat hoge ogen gaat gooien in mijn eindejaarslijst.

Theo Volk

Releasedatum : 18 november 2022 Hudson Records

Website : https://www.hushmanmusic.com/

Old Californio : Old Californio Country

 


Sinds 2010 brachten de country folk rockers van Old Californio reeds vier albums uit. Ze zijn het best bewaarde geheim van Zuid-Californië, praktisch alleen bekend bij de kenners van de L.A. Americana-scene en bij bezoekers van whiskybars in de westelijke staten.

Frontmannen van de band zijn multi-instrumentalisten Rich Dembowski (tevens lead zanger) en Woody Aplanalp, die het grootste deel van de instrumenten voor hun rekening nemen. Hun nieuwste album Old Californio Country is voornamelijk gevuld met covers. Slechts een drietal zijn van de band zelf, de eerste twee en I Say That Too.

Vreemde eend in de bijt vormt Because van The Beatles, geschreven door John Lennon, een van diens meest reflectieve ballads. De zang is hier bijzonder natuurgetrouw. Een van de sterke kwaliteiten van de band. Maar ze beheersen ook hun instrumenten, luister maar eens naar de heerlijke lap steel in de Stones cover Wild Horses. Lowell George wordt geëerd met een vertolking van diens klassieker Willin’, zo’n halve eeuw al behorend tot mijn favoriete nummers.

Hoofdzakelijk oude meesters als Neil Young, John Prine en Guy Clark wordt in het zonnetje gezet. Alleen Jason Isbell’s Maybe It’s Time is van recenter datum. Tevens wagen ze zich aan de bekende Engelse traditional The Cuckoo. Old California Country is een album dat dankzij de zang heerlijk weg luistert.    

Theo Volk

Releasedatum : 25 november 2022 Independent

Website : https://oldcalifornio.bandcamp.com/

Kirstie Lynn & Galen Clark : Cindergarden (A Sides)

 


Op haar vijftiende begon Kirstie Lynn Mosher haar klassieke training als sopraan onder Cecile Saine aan de Eastman Community School of Music in Rochester, NY. Vervolgens studeerde ze Vocal Performance aan Shenandoah Conservatory, welke studie ze vorig jaar afrondde.

De afgelopen tien jaar sleepte ze ook al de nodige prijzen in de wacht. Naast in musicals was ze ook te zien in diverse klassieke rollen, zoals Second Woman in Purcell's Dido and Aeneas, als Cosette in Les Misérables, in Die Zauberflöte als Pamina en als sopraan solist in Fauré's Requiem. Ook studeerde ze aan SongFest, een muziekfestival en trainingsprogramma, waar het Amerikaanse lied centraal staat.

Sinds herfst vorig jaar zijn Kirstie en haar begeleider Galen Clark woonachtig in Kansas City, Missouri, gelegen aan de Mississippi. Het tweetal kent elkaar van Shenandoah Conservatory. Galen bekwaamde zich daar op gitaar en ontwikkelde daar een geheel eigen stijl.  Hij versiert de liedjes geregeld met fraaie loopjes, zoals bijvoorbeeld in A Lullaby in Joshua Tree.

Kirstie beschikt ook een kristalheldere stem, die zowel breekbaar als emotioneel kan klinken. Haar klassieke training hoor je eigenlijk alleen goed terug in Je Voudrais Mourir.  Galen schrijft in een behoorlijk onconventionele stijl, waarbij invloeden uit de folkmuziek, progressieve Americana en muziek uit de Blue Ridge Mountains te horen zijn.

Cindergarden (A Sides) is hun tweede album en absoluut geen dertien in een dozijn album. De hoesfoto moet trouwens van een tijdje terug zijn, want Kirstie heeft eind vorig jaar een grote metamorfose ondergaan. Overigens kwam ik dit album op het spoor dankzij Stefan Prigmore, die het album tipte op zijn Facebookpagina.

Releasedatum : 22 mei 2022 Independent

Website : https://www.kirstielynn.com/

Stefan Prigmore : Everything Is at Least Both

 


In Texas heeft men op het moment niet te klagen over geboren verhalenvertellers, die de traditie van Townes Van Zandt, Guy Clark en John Prine voortzetten. Dit jaar verschenen al prachtige albums van Terry Klein en Brian Blake. Daar kan nu het tweede album Everything Is at Least Both van Stefan Prigmore aan toegevoegd worden.

Meteen vanaf de etherische opener David and Goliath werd ik het album ingezogen. Oorspronkelijk een gedicht ontstaan tijdens een van Stefan’s wandelingen. Coproducer Clay Parker voorzag het van een intrigerend tintje.

De hoes is volgens zijn vrouw Becky een verwijzing naar de titel : “The cover is dark, and looks almost black, with striking white lettering. When we look closely, we can make out two faint figures. One of them is gone from us now. A few years ago, these two made a gorgeous album together in our home. They were connected by much more than friendship, and their philosophy on life gave this album its name. Everything is always at least both, and more...”.

Sinds zijn tienerjaren maakt Stefan muziek, waarmee hij in de voetsporen trad van zijn vader, net als hij vaak inspiratie halend tijdens zijn wandelingen in het bos en langs de rivier. Zijn muziek is een toegankelijke mix van Americana, folk en rootsmuziek. Hij heeft een onderscheidende en dynamische stem en zijn teksten komen oprecht over op de luisteraar.

De mooie orgelpartijen zijn van Clay Parker en het geweldige dobro en steel gitaarspel van James McCann. Veelal zijn songs van eigen hand of cowrites, waaronder CV-One-Nine, wat hij schreef met de talentvolle Jaimee Harris. Everything Is at Least Both is een album wat mij snel wist te overrompelen.  


Hieronder de niet geheel objectieve, maar wel bijzonder informatieve recensie van vrouwlief Becky :

Today, my husband Stefan Prigmore released a new album called Everything Is at Least Both. I'm excited for everyone to hear it, but at home, we've been living with and loving and nurturing this album for the past year. I know it like my own hands. I know everything about it, even the stuff I don't understand about the technical side of things. Let's get into it...an album review by his wife, biggest fan, best friend, dog mom, and shoulder to lean on.

The cover is dark, and looks almost black, with striking white lettering. When we look closely, we can make out two faint figures. One of them is gone from us now. A few years ago, these two made a gorgeous album together in our home. They were connected by much more than friendship, and their philosophy on life gave this album its name. Everything is always at least both, and more...

The first track is a spoken word poem written by Stefan during his hitchhiking days. He wanted to use it somehow, and he took it to Clay. Stefan was so excited when he called to tell me about all the spooky, dark, ethereal stuff Clay had come up with for instrumentation. It really became something entirely new and unique within Stefan's catalog.

The second track, Gunpowder and Pine, was also a collaboration with Clay Parker, the producer engineer for the album. Stefan had a pre-recording session with Clay in south Louisiana, at which I know for certain there was plenty of whiskey, pie, and biscuits. Stefan started the song after we moved to East Texas, and Clay helped finish writing it. Stefan was so happy about the way Clay's lyrics finished the verses, and it came together in a very warm and comfortable way. It has been such a joy to watch their friendship and creative partnership evolve and strengthen. This track also welcomes Pete Damore and James McCann to the album. Pete (Ordinary Elephant) on mandolin and octave mandolin adds depth and folk roots and general awesomeness. James on dobro and steel guitar kicks everything up several notches. I remember getting a video of their weekend recording session, and they were all standing around grinning hugely at each other and clearly enjoying themselves very much. I think of that when I hear these songs.

The third track is a song called I Play C, written by prolific Fort Worth songwriter James Michael Taylor. It's a heartbreaking and hopeful tune of dust, death, despair, family, and unconditional love. Stefan has played a cover version of it in honor of James for many years. When I met James, he had just played this song at Rodney Moore's Picking Round the Campfire at Last Call bar. Stefan wasn't there yet, and James charmingly introduced himself to me and told me the name of the song. Rodney helpfully jumped in, "She knows the song, she's dating Stefan!"

The fourth track is called Tracy. When I first started dating Stefan, I knew this song was about an ex girlfriend. It was also everyone else's favorite song of his. I had a brief flare of envy, and then I listened to the words. This is the best breakup song ever, and I'm so grateful.

The fifth track is Devil Dogs and the Rattlesnake. These south La boys really dig into the swamp on this one, as Stefan spins a fabled yarn of acceptance, redemption, lessons learned, and the power of nature.

When Stefan decided to start playing a cover of Heather Little's song Razor Wire, it was during pandemic quarantine. He had always been moved by the song, but he burrowed further into it and obsessed for hours on the perfect guitar parts to make it his own. It's track six on the new album with some beautiful instrumentation and arrangements by Clay, James, and Pete. Friends of both Stefan and Heather sometimes enjoy requesting that each of them play their own versions of this wonderful song.

Next up is the rollicking, rocking romp called Lacretia. Stefan told more about the background of this song on a recent Funkytown podcast. Suffice to say, yes it's about that one bait shop on Jacksboro Highway. Yes, this lady was a real rough cob. And no, we don't know for sure whether she was actually murdered. But she didn't act like someone who cared about escaping death threats, so no one knows for sure.

Track eight is CV 19. This song was cowritten with Jaimee Harris while the world was shut down. We had watched in shock as our dear friend's death was made into a political issue, and that was never okay. These events in March 2020 shaped everything we felt and experienced during the pandemic. Our friend was dynamic, joyful, and a true voice of God on Earth.

Track nine is the rousing favorite, Door Girl. This version is slower than we've been accustomed to, and I asked Stefan about it. He said, "James really takes this thing into outer space." It turns out, this is absolutely true. The tones on steel guitar are out of this world. This hilarious song is always a crowd pleaser, with its witty phrases and quintessential introduction, "And then she moved to Houston with my brother." Thanks for giving me the chance, LF!

Track ten is Kramer's Song. Out at the junction of Stephens and Throckmorton counties, there's a magical wooden shack where you can belly up to the bar, watch the game, get the gossip, hear the music, and get a six pack to go. We met Keaton there - a friendly, open guy with a great smile and a love for music. I chatted with him about his job in the oil fields, and he bought one of everything from Stefan's merch box. He helped me balance on a chair and attach my signed dollar to the wall of the beer joint as is their custom. When we heard his bright light was gone, we were devastated and our hearts went out to the family and friends in that little area.

The final track eleven is an unbelievable version of longtime favorite Real Man. Everyone on this track is giving it everything they've got. Soaring vocals, intricate rhythms, hints of blues and zydeco and Motown, and gut wrenching lyrics. Stefan plays drums on this track, which is common for him, but not everyone knows it was his first instrument. He plays for the love of his dad Chuck, a fantastic drummer and our favorite veteran, whom we miss everyday. He's pictured here at his last dove hunt.

Theo Volk

Releasedatum : 11 november 2022 Independent

Website: http://www.stefanprigmore.net/


Pim van de Werken : Je Mag Alles Als Je Droomt

 


Lang werkte Pim als producer en muzikant met uiteenlopende artiesten als Douwe Eisenga, Meindert Talma, Wannes Cappelle, Vive la Fête en broeder Dieleman. In april 2019 besloot hij parttime als chemicus te gaan werken. Over de voordelen daarvan zei hij toen in een interview met 3voor12 ; “Ik vind het wel een hele fijne manier van werken om geen druk te ervaren dat het iets moet worden. Het hoeft namelijk financieel niets op te brengen, en qua waardering eigenlijk ook niet. Het maakt me dan ook niet zoveel uit wat er mee gebeurt als ik iets uitbreng. Het is leuk als er mensen naar luisteren, maar als dat niet zo is, dan is het ook goed.’’.

Dat werken in alle rust heeft nu geleid tot Je Mag Alles Als Je Droomt, een album voor het eerst uitgebracht onder zijn eigen naam. Ondanks dat het om covers gaat is het een zeer persoonlijk album geworden. In de vorm van hertalingen van liedjes die veel voor hem betekenen vertelt hij over zijn ervaringen met de liefde, depressie en het achter zich laten van zijn christelijke opvoeding. Muzikaal gezien is het redelijk luchtig geworden als tegenwicht voor de vaak zwaarmoedige teksten. Opener Ik Flirt Heel Mijn Leven Al Met Jou zet meteen de (treurige) toon :

“Oh dood, je moet me niet

Je dunt mijn geliefden

Ik verlang soms naar je rust

Je bent wreed en je bent er altijd

Toen mijn moeder kanker kreeg

Vocht ze tot ze niks meer kon

Toch liet je haar smeken

Heere Jezus, wacht niet langer”   

Het is een vrij letterlijke vertaling van Vic Chesnutt’s Flirted With You All My Life. Bekendste covers zijn Into My Arms van Nick Cave en One More Cup of Coffee (Valley Below) van Bob Dylan.

Laatstgenoemde song is in de originele uitvoering een duet van Dylan met Emmylou Harris, begeleid door het fraaie vioolspel van Scarlet Rivera. Hier wordt de tweede stem prachtig ingevuld door Janine van Osta (Vampire Boyfriend). Minst bekende song die gecoverd wordt is Gewoon Een Mens Te Zijn, een song van David Bazan. Verder songs van grote namen als Leonard Cohen, Sufjan Stevens, U2, Tom Waits en Eels.

Over het algemeen is de zang en muziek bijzonder ingetogen. Pim nam de plaat op in zijn eigen studio met coproducer en multi-instrumentalist Rinze Voorberg. Naast van Janine van Osta kreeg Pim verder hulp van Peter Slager (BLØF) op bas en broeder Dieleman op banjo.

Theo Volk

Releasedatum : 22 november 2022 Independent

Website : https://www.pimvandewerken.nl/

Lulu and The Broadsides : Lulu and The Broadsides

 


Al zo’n twee decennia is de Amerikaanse powerhouse zangeres Dayna Kurtz een graag geziene gast op de Nederlandse podia. Ze brak in Nederland door met het album Postcards from Downtown, waarop Somebody Leave a Light On over de betreurde Jeff Buckley een hoogtepunt vormde.

Een jaar later maakte ze live grote indruk tijdens live-optredens. Zelf zag ik haar solo optreden in 2003 in de 013 in Tilburg. Het live-concert op 5 juni dat jaar in Paradiso verscheen op DVD onder de titel “Postcards From Amsterdam”. Ze werd toen onder andere bijgestaan door klasbak Roel Spanjers op toetsen en accordeon en door drummer Randy Crafton.

Crafton is op Lulu and The Broadsides de uitstekende producer en geluidsman van dienst. De opnames vonden in drie verschillende studio’s plaats, maar dat hoor je niet terug. Het album heeft een duidelijke live vibe. Lulu and The Broadsides is overigens niet hun eerste album, op 25 april 2019 verscheen hun debuut Sampler.

Twee nummers van dat album, You’re Trouble en A-Grade, zijn ook terechtgekomen op het nieuwe album. Zes nummers schreef Dayna zelf en overige vijf zijn covers, waarvan de Nick Cave klassieker Into My Arms de bekendste is. Bijzonder soulvol is haar vertolking van How Do I Stop, waarin ze laat horen meer dan alleen een powerhouse zangeres te zijn.

Erg aanstekelijk is het eerder genoemde A-Grade, waarvan de titel een verwijzing is naar haar partner Gary die ze gekscherend een A-grade piece of ass noemt. Bijzonder intrigerend is haar cover van Iggy Pop’s I Need Somebody, wat door haar geweldige bandleden voorzien wordt van een broeierige, onderhuidse spanning en daarna naar een geweldige climax wordt toegewerkt. 

Dayna wordt omringd door de wol geverfde muzikanten, die het album naar een torenhoog niveau drijven. Vooral het toetsenwerk van Glenn Hartman bevalt me erg goed. Overigens heeft Dayna niet een complete band nodig om volledig te overtuigen. Dat bewees ze samen met Robert Maché vier jaar terug nog met het bijzonder fraaie Here Vol. 2.

De tweede helft van januari komt Dayna met Robert naar Nederland en België voor optredens. Tot die tijd laaf ik me aan de prachtplaat  Lulu and The Broadsides, wat nu in Nederland verkrijgbaar is. Zeer warm aanbevolen!

Theo Volk

Releasejaar : 2022 Kismet Records

Website : https://luluandthebroadsides.com/

 

Dayna Kurtz & Robert Maché live:

19-01-2023 WAGENINGEN : Junushoff

20-01-2023 ROTTERDAM : Lantaren Venster

21-01-2023 AMSTERDAM : Paradiso

22-01-2023 TILBURG : Paradox

26-01-2023 OSS : De Lievekamp

27-01-2023 KAPELLEN (B) : Kerkske

28-01-2023 NEERPELT (B) : Zwarte Doos

31-01-2023 : HOOGEZAND : Kielzog


David Helgi Johan : Drumheller

 


Oorspronkelijk komt singer-songwriter Dave Helgi Johan Debrecen uit een kleine IJslandse gemeenschap in Gimli, Manitoba, Canada. In februari 2019 verhuisde hij naar Byron Bay, Australië om zich volledig te kunnen ontplooien als soloartiest en om samen te werken met lokale artiesten.

Sinds die tijd toert hij in een busje door heel Australië. In de tussentijd werkte hij aan songs in datzelfde busje, maar soms ook in de slaapzaal van een hostel tijdens de lockdown tot zelfs in een wagen bij The Arts Factory in Byron Bay.

Dave noemt het een “labour of love”. Door elk instrument zelf te bespelen en soms zelfs verschillende instrumenten van vrienden en andere muzikanten te lenen om deze nummers in te vullen, is dit album een proces geweest met enkele wegversperringen.

De muziek op zijn album Drumheller is een opgewekte en een geheel eigen mix geworden van Lofi Indie, Folk en Alt Country. Bij het beluisteren van het album had ik meteen associaties met de muziek van Alexander. Het is feelgood muziek van de bovenste plank. Geregeld ook aanstekelijk, zoals het catchy Firefly, waarvan het refrein meteen blijft hangen.

Drumheller verschijnt op het sympathieke Berlijnse label Greywood Records, dat wel vaker een goede neus blijken te hebben voor onbekende, maar meer dan uitstekende muziek.  

Theo Volk

Releasedatum : 11 november 2022 Greywood Records

Website : https://davehelgijohan.com/

Layla Zoe : The World Could Change


 

Na negen jaar wordt de Canadese blueszangeres Layla Zoe op haar nieuwe album The World Could Change herenigd met producer, componist en multi-instrumentalist Henrik Freischlader. Het album verschijnt op het label van Freischlader. Layla is een artiest naar mijn hart, heeft niets met streamingdiensten, waar haar muziek dan ook niet terug te vinden is. Artistieke vrijheid is het grootste goed voor Layla.

The World Could Change is opgedragen aan diegenen die opkomen voor echte vrijheid in al zijn hoedanigheidvormen. De songs op het nieuwe album zijn een uitstekende mix van blues rock en tedere, soulvolle ballads. Layla is een powerhouse, maar kan ook bijzonder ingetogen zingen.

Vooral de ballads bevallen me uitermate goed, favoriete song is het meer dan acht minuten durende Baby Bird. Een lied over een vrouw die haar zwangerschap verliest. Ook ingetogen is Praying Kind, waarvan ik dacht dat over haarzelf ging, maar dat blijkt bij navraag niet zo te zijn.

Het trage ritme aan het begin van het titelnummer deed me herinneren aan de Sirtaki. Wellicht bewust of onbewust een knipoog naar Layla’s Oost-Europese roots. Freischlader speelt naast gitaar, bas en drums. Freischlader krijgt geregeld de kans van Layla op gitaar zijn duivels te ontbinden, zoals in opener Dark Heart.

Het duo kreeg alleen hulp op Hammond orgel van Moritz "Mr. Mo" Fuhrhop. Zoals gebruikelijk schreef Freischlader de muziek en Layla de teksten. Als altijd levert Layla kwaliteit, maar ook kwantiteit, want  The World Could Change duurt ruim zeventig minuten.

Theo Volk

Releasedatum : 11 november 2022 Cable Car Records

Website : https://www.layla.ca/