Pharis & Jason Romero : Tell 'Em You Were Gold

 


Het afgelopen decennium heeft het sympathieke rootsduo en echtpaar Pharis & Jason Romero uit het piepkleine Horsefly, British Columbia een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. In thuisland Canada wonnen ze al drie keer de Juno Award en zeven keer de Canadian Folk Music Award. Dankzij Luciano Mulder en Sandra Zuidema van LDM Bookings kon Nederland ook al met hen kennismaken. Voor het laatst waren ze hier te zien op de bekende luisterpodia in 2019.

Tell 'Em You Were Gold is hun zevende album wat zal verschijnen op het Amerikaanse rootslabel Smithsonian Folkways. Het duo gaat gewoon verder met waarmee het bezig was, uitstekende albums maken. Veelvuldig werd over voorganger  Bet on Love de loftrompet gestoken, dat zal volgens mij voor Tell 'Em You Were Gold niet anders zijn.

Het is trouwens het eerste album waarop naast zang praktisch alleen de banjo te horen is. Jason is een excellente banjobouwer, de zeven verschillende banjo’s door hem bespeeld zijn door hemzelf gebouwd, evenals de kalebas banjo-gitaar van vrouwlief. Ze kregen zelfs namen die hun individuele karakter en identiteit weerspiegelden: Papillon, Big Blue, Clara, Birdie, Mother, Bella, Gourdo en The Beast.

Hun schuur was lange tijd vervallen, maar is intussen volledig door hen opgeknapt. Pharis woont haar hele leven al in de omgeving van Horsefly. Jason sinds 2007, kort nadat hij Pharis leerde kennen. Het echtpaar beleefde met hun twee kinderen vorige jaar een prettige zomer. Naast de tuin bijhouden, banjo’s bouwen, trok men er met gezin op uit om te gaan wandelen en kanoën. Die prettige periode heeft duidelijk zijn sporen nagelaten op het album.

Het album werd oktober vorig jaar opgenomen in hun zestig jaar oude schuur, gelegen naast de Little Horsefly River. Ze verzamelden wat vrienden om de opnames bij te wonen. Af en toe hoor je het geluid van de houtkachel, tikkende voeten op de houten vloer en wat lichte regen op het dak. Je hoort ook het geluid van de kamer en de energie van vrienden die samen muziek spelen.

De nummers werden geleerd en live opgenomen gedurende zes dagen. Bijna de helft van de zestien composities komen uit de public domain. Het in vertrouwde omgeving opnemen van het album is de spontaniteit duidelijk ten goede gekomen. Persoonlijke favoriet is het fraai door Pharis gezongen Black Guard Mary.

Tell 'Em You Were Gold is wederom een prachtplaat geworden, misschien wel hun mooiste. Hopelijk komen ze snel naar Nederland om op de gebruikelijke podia het album voor te stellen.

Theo Volk

Releasedatum : 17 juni 2022 Smithsonian Folkways

Website : http://www.pharisandjason.com