Brighid : Days of Yore

 


Brighid is een zeskoppige folkgroep afkomstig uit Rovaniemi,Noord-Finland bestaande uit Marko Niemelä (bas), Anniina Poikela (viool), Riitta Hyyppä (zang), Maija K (viool), Pekka Viinikka (percussie) en Juha Alaraatikka (zang en gitaar). De groepsnaam komt van een godin uit de Keltische en Ierse mythologie. De naam betekent verheven, gepromoveerd.

Brighid is de heerser van poëzie, smeden, medicijnen, kunstnijverheid, vee en lente. De symboliek die bij haar hoort verwijst naar vuur, warmte en licht. Ze wordt geassocieerd met de lente, vruchtbaarheid, genezing, poëzie, smeedkunst, kunst en kunstnijverheid, vee, heilige bronnen en slangen. De voornaam van frontvrouw Riitta Hyyppä  is afgeleid van de naam Brighid.

Zoals hun naam al doet vermoeden, schildert het Brighid-ensemble prachtige Ierse verhalen en landschappen in hun liedjes. Muziek van het Amerikaans continent, zoals bluegrass, wordt gemengd als extra kruid. We volgen de reizen en de verhalen van degenen die vanuit Ierland en elders naar Amerika zijn vertrokken.

De naam van het debuutalbum, Days of Yore, is ontleend aan een van de beroemdste Ierse nummers, Spancill Hill. Op het album is de eigen, sfeervolle versie van het nummer te horen. Ierse muziek is de steunpilaar van Brighid, maar ook traditionele Amerikaanse folk heeft meegereisd. Van eigen hand is het nummer Borderline, dat qua stijl dicht bij de hedendaagse country ligt. De arrangementen van traditionele Irkku-liedjes zijn uniek en bevatten verrassingen voor de luisteraar.

Days Of Yore is een eindpunt, de droom van de makers, die de muzikale reis van de band door de jaren heen beschrijft. Brighid heeft voor haar publicatie een culturele subsidie ​​ontvangen van de stad Rovaniemi. Days of Yore is een verrassend sterk debuut, waarbij vooral de zang van Riitta Hyyppä de kers op de taart is. Met dank aan Marten Fokkens, die me dit album tipte.

Theo Volk

Releasedatum : 12 oktober 2022 Musakonttori

Website : https://www.facebook.com/brighidband