Ellie Gowers : Dwelling by the Weir

 


Het repertoire van de jonge Engelse zangeres Ellie Gowers bestaat zowel uit zelf geschreven songs als traditionals, waaronder bekende composities als Arthur McBride en Auld Lang Syne. Laatstgenoemde coverde ze op haar vorig jaar verschenen tweede EP Parting Breath. Haar debuutalbum Dwelling by the Weir it kwam op natuurlijke wijze tot stand tijdens de lockdown toen Ellie tijd over had om de regio te verkennen waar ze was opgegroeid.

Na zo lang van huis te zijn geweest, was het leuk om terug te keren  en om in de geschiedenis van Warwickshire te duiken, op zoek naar verhalen die Warwickshire gemaakt hebben tot wat het vandaag de dag is. De thema’s op het album zijn liefde, verlies, nostalgie en ergens bij horen.

Ze put niet alleen uit de historie, maar ook uit persoonlijke ervaringen zoals in Poor Old Horse. Sinds haar dertiende verzorgt Ellie in het weekend paarden. Ze heeft vooral een speciale band met Thomas, een nors en koppig achtendertigjarig paard, dat altijd om eten schooiert. Een song over zelfmedelijden en ouderdomskwetsbaarheid bij paarden. Ze kwam op het idee voor de song, door een door Cecil Sharpe aan de begin van twintigste eeuw verzameld lied tijdens zijn bezoek aan Ilmington.

Niet alle liedjes zijn van luchtige aard. A Letter to the Dead Husband of Mary Ball gaat over Mary Ball, die haar ongelukkige huwelijk beëindigde door haar man te vergiftigen. Ze was op 9 augustus 1849 de laatste persoon die in Coventry werd opgehangen. Ellie schreef alle songs zelf op The Last Warwickshire Miner van Pete Grassby (op de melodie van de traditional Wayfairing Stranger) na.  

Ellie’s heldere stem is de kers op de taart in haar interessante verhalen. Voor een uitgebreidere recensie op Folkradio UK, zie hier. Dwelling by the Weir is een subliem debuutalbum en gaat hoge ogen gooien in mijn eindejaarslijst.  

Theo Volk

Releasedatum : 30 september 2022 Independent

Website : https://elliegowers.godaddysites.com/