The Magpies : Undertow

 


Twee jaar, terug ten tijde van hun met loftuitingen overladen debuutalbum Tiding, waren The Magpies nog een kwartet. Een viertal virtuoze muzikanten, die uitblinken in uiteenlopende genres. Intussen is het gezelschap uit York gereduceerd tot een trio. Van de oorspronkelijke bezetting bleven violiste Holly Brandon en gitariste Bella Gafney over.

Ze worden nu op tweede album Undertow bijgestaan door clawhammer banjospeelster Kate Griffin. The Magpies hebben zeker niet aan kwaliteit ingeboet er is ook duidelijk synergie aanwezig. Het album opent met Now and Then, wat niets te maken met de gelijknamige EP van Josienne Clarke (vernoemd naar een obscure song van Sandy Denny) welke ik gisteren besprak. Het is een eigen compositie van Kate over het aantrekken en afstoten binnen een relatie.

Undertow bestaat uit elf composities, waarvan de twee instrumentals en vijf songs door de band zelf werden geschreven. Verder de drie traditionals, Fall on my Knees is old time uit de Appalachen, daarnaast het overbekende Hares on the Mountain (AKA Blackbirds & Thrushes) en de Ierse traditional I Never Will Marry. Het album eindigt verrassend met een cover van de Eurythmics song, Sweet Dreams (Are Made of This), waarbij de synthesizer worden vervangen door de fiddle en de contrabas.

Theo Volk

Releasedatum : 14 oktober 2022 Gilded Lily Records

Website : https://www.themagpiesmusic.com/