Diverse artiesten : Here It Is : A Tribute to Leonard Cohen

 


Het lag voor de hand dat er tribute albums voor Leonard Cohen zouden verschijnen, maar niet zo snel een op het legendarische jazz label Blue Note. Goede vriend en producer Larry Klein vond het hoog tijd voor zo’n eerbetoon.

De ex-man van Joni Mitchell bouwde sinds de jaren zeventig een enorme staat van dienst op in uiteenlopende genres als jazz, pop, rock, samba, R&B en filmmuziek. Naast van Joni Mitchell produceerde hij onder andere albums van Gregory Porter, Luciana Souza, Norah Jones en speelde hij bas op een album van Peter Gabriel.

Allen, op Mitchell na, zijn te horen op het toepasselijke getitelde Here It Is, het door Cohen en Sharon Robinson geschreven en door Gabriel gezongen titelnummer. De vertolking door Gabriel blijft verrassend dichtbij de manier van voordracht van die van Cohen. Dat geldt ook voor de voordracht van vreemde eend in de bijt Iggy Pop, die You Want It Darker vertolkt, waarbij ik heel even dacht dat het Cohen zelf was.

Minder verrassend zijn de keuzes van Porter en Jones, vooral de vertolking van Porter van wereldhit Suzanne is erg fraai. Van de Braziliaanse jazz zangeres Luciana Souza recenseerde ik vier jaar terug het uitstekende album The Book of Longing. Andere grote namen zijn James Taylor, David Gray, Sarah McLachlan en natuurlijk Mavis Staples, die op fraai ingetogen wijze If It Be Your Will zingt.

Het instrumentale slotakkoord wordt verzorgd door meester-gitarist Bill Frisell. Frisell vormt samen met saxofonist Immanuel Wilkins, pianist Kevin Hays, bassist Scott Colley en drummer Nate Smith de uitstekende begeleidingsband op Here It Is. De bescheiden Cohen zou ongetwijfeld erg tevreden zijn geweest met dit fraaie eerbetoon.

Theo Volk

Releasedatum : 14 oktober 2022 Blue Note

Website : https://www.bluenote.com/