Dieter van der Westen Band : Honesty of the Hopeful

 


De zeskoppige formatie Dieter van der Westen Band bestaat uit ervaren muzikanten. Frontman Dieter van der Westen begon zijn muzikale carrière met zijn Nederlands-Marokkaanse band Kasba en speelde hiermee over de hele globe met diens Noord-Afrikaanse wereldmuziek.  In Nederland werkte hij samen met artiesten als BLØF, The Lau, Frank Boeijen, Gerard van Maasakkers en het Metropole Orkest.

Dieters broer Eric werkte onder andere als bassist bij de Turkse poplegende Sezen Aksu, Martin Fondse en de Braziliaanse topartiest Lenine. Gitarist Aron Raams speelde onder andere bij Gare du Nord en Paul de Leeuw. Drummer Gijs Anders van Straalen is ook te vinden in de band van Wouter Hamel en bij Iris Hond. Joost Abbel schrijft zijn eigen liedjes onder het pseudoniem Johnny, speelt banjo en dobro en is daarnaast ook bandlid van Zorita en Juan Juan. Violiste Mirte de Graaff speelt onder andere bij Last Thursday en Jasper Schalks. Ervaring te over dus.

In de Dieter van der Westen Band wordt de liefde voor americana en folk gecombineerd met het ritme en de energie van wereldmuziek. Honesty of the Hopeful is de opvolger van het uit 2018 stammende You and Me, een album met veelal catchy nummers, variërend van verstilde folkparels tot groovende americana.

Het nieuwe album is een ode geworden aan iedereen die er op een eerlijke manier het beste van maakt, vooruitkijkt en de moed niet opgeeft. Liedjes met uptempo folkritmes worden afgewisseld door trage Tom Waits-achtige ballads en folk-/soulsongs. De voorliefde voor Tom Waits-achtige ballads stamt nog uit de jeugd van Dieter, die opgroeide met de muziek van Waits.

Tekstueel is het gebodene ook erg gevarieerd. Zo wordt bijvoorbeeld het optimistische The Sun Will Rise Again op het album gevolgd door Bittersweet. Bittersweet is autobiografisch lied over de vier Van der Westen broers, die opgroeien met hun liefhebbende ouders, maar ook geconfronteerd worden met de bittere en moeilijke periodes waarin hun vader zwaar manisch depressief werd.

From Dusk Till Dawn heeft een duidelijke politieke boodschap, een lied over vluchtelingen die de wereld over blijven reizen op zoek naar veiligheid op de vlucht voor politici die geen idee hebben van het persoonlijke leed dat ze veroorzaken met hun oorlogvoering. Favoriete track is het ingetogen  Still Crazy een lied over een oude liefde.

Het album had eerlijk gezegd bij mij enige tijd nodig om in te dalen. Honesty of the Hopeful is vooral een album met een positieve kijk op het leven, iets waar we in deze op alle vlakken moeilijke tijden, behoefte aan hebben.   

Theo Volk

Releasedatum : 14 oktober 2022 Independent

Website : https://dietervanderwesten.com/