Fleur : Bouquet Champêtre


 

Het debuutalbum van Fleur ontsnapte helaas aan mijn aandacht. Niet dat het overigens over aandacht te klagen had, Matthijs van Nieuwkerk noemde het een van de fraaiste albums van 2020 en ook Erwin Zijleman van het populaire blog Krenten uit de pop was lovend : “Fleur sleurt je met haar sprankelende en verleidelijke debuut zo het Parijs van de jaren 60 in, waar niemand minder dan Serge Gainsbourg goedkeurend toekijkt”.

Zelf ontdekte ik Fleur, in het dagelijks leven Floor Henkelman geheten, pas begin dit jaar. Ze was te horen op JW Roy’s album Kouwe Kermis, waarop ze samen met hem het gedeeltelijk in het Frans gezongen duet Kom Maar Bij Mij zingt. Dat Fleur in Frans zingt is eigenlijk een paar jaar terug bij toeval ontstaan. Ze werd door Arjan Spies en Dave von Raven van The Kik gevraagd om wat nummers in het Frans te zingen en is daar toen mee doorgegaan.

Arjan Spies en Paul Zoontjes van The Kik produceerden op voortreffelijke wijze Bouquet Champêtre. Paul Zoontjes bracht trouwens eerder dit jaar onder de artiestennaam Simon Keats het verslavende Falling Star uit. De hoes is erg karig met informatie, weet dus niet wie erop meespelen, in ieder Paul Zoontjes, die bijvoorbeeld helemaal losgaat op het reeds vrijgegeven Le Capharnaüm. Bij de lp-versie worden de teksten meegeleverd, het album verschijnt ook nog op cd en cassette.

De Franse titel  Bouquet Champêtre betekent veldboeket, een nonchalante bos bloemen in verschillende kleuren, vormen en lengtes. Zo heerlijk gevarieerd zijn ook de uit de jaren zestig daterende muzikale invloeden. Naast France Gall en Motown soul hoor je ook klassieke albums als Pet Sounds van The Beach Boys, Odessey and Oracle van The Zombies doorklinken in haar muziek. Heerlijke retromuziek, maar wel volledig gegoten in een modern jasje. O ja, ook Fleurs Bouquet Champêtre is bijzonder verslavend.         

Theo Volk

Releasedatum : 11 november 2022 Excelsior Recordings

Website : https://www.yeyefleur.com/

 

Fleur live :

11-11 AMSTERDAM : Concerto (presentatie)

27-11 EINDHOVEN : Effenaar (release show)

02-12 DEN HAAG : Zwarte Ruiter                    

03-12 GOES : ‘t Beest                                 

15-12 ARNHEM : Luxor Live                           

17-12 UTRECHT : DB's                                                     

13-01 BREDA : Mezz                                            

14-01 ROTTERDAM : V11