Bruno Bavota & Chantal Acda : A Closer Distance


 

Napolitaan Bruno Bavota is een jonge Neoklassieke componist en multi-instrumentalist. Sinds zijn debuut in 2010 met Il Pozzo d'Amor, maakt zijn muziek een gestage ontwikkeling door van redelijk conventioneel naar meer avontuurlijk. In 2019 recenseerde ik van hem het uitstekende, dubbelzinnig getitelde album Get Lost.

De van oorsprong Nederlandse, maar al lang in Antwerpen woonachtige Chantal Acda maakte al een aantal prachtige soloalbums. Daarnaast werkte ze samen met muzikanten van divers pluimage. Vooral haar albums Gold Coast en Casting Nets met Distance, Light & Sky zijn me erg dierbaar. Dit trio bestaat trouwens verder uit levenspartner Eric Thielemans en Chris Eckman.

Toen de Italiaanse componist Bruno Bavota en de Nederlandse songwriter Chantal Acda elkaar enkele jaren geleden voor het eerst ontmoetten, wisten ze vrijwel meteen dat ze samen muziek wilden maken. Bavota was al een fan van Acda's dromerige, orkestrale folk, en in Bavota's intieme, pittoreske pianocomposities zag Acda een potentieel voor samenwerking dat smeekte om onderzocht te worden.

De kans tot samenwerking ontstond tijdens de Coronapandemie. Oorspronkelijk was het de bedoeling om slechts een EP met twee of drie nummers op te nemen. Ondanks dat beiden van huis uit werkten verliep de samenwerking veel gesmeerder dan gehoopt. Ook Chantal was erg verrast door het gemak en het tempo waarmee A Closer Distance binnen slechts een maand tot stand kwam: "Dit alles kwam zo vreemd natuurlijk. Het maakte een deel van mij wakker dat al een tijdje sliep.”.

De composities doen heel organisch aan, de kenmerkende etherische, ingetogen zang van Chantal wordt praktisch alleen vergezeld door de piano van Bavota. Het prachtige A Closer Distance kruipt ondanks het ingetogen karakter diep onder de huid. Hopelijk krijgt deze samenwerking snel een vervolg.

Theo Volk

Releasedatum : 7 oktober 2022 Temporary Residence

Website : https://brunobavota.bandcamp.com/


Bruno Bavota & Chantal Acda live:

12-10 GENT : Handelbeurs concertzaal

13-10 ANTWERPEN : De Studio

14-10 UTRECHT : TivoliVredenburg

15-10 LEUVEN : 30CC/Wagehuys