Emma Gale : Emma Gale

 


Het grappige toeval wil dat ik het debuutalbum van Emma Gale per e-mail ontving op de avond dat ik op Netflix een film zag, waarin de hoofdpersoon boeken schreef onder de naam Emma Gale! Emma blijkt de film te kennen, sterker nog, een song van een vriend, Starsky Cartmell, werd erin gebruikt. Uiteraard werd ik door al die toevalligheden nieuwsgierig naar haar debuutalbum Emma Gale, gelukkig maar want het is prachtig geworden.

Emma is een singer-songwriter uit Weymouth, een kustplaatsje in het zuiden van Engeland en op dit moment volop bezig met een PhD in songschrijven. Ze behaalde overigens al in 2017 een master degree in songschrijven. Maar heeft ook al een jarenlange ervaring met het schrijven van liedjes, alleen, maar ook vaak met anderen. Zo schreef ze al zo’n vijf jaar geleden met Darden Smith de countrysong She Never Be Me. De bedoeling was om het met Smith op te nemen, maar helaas gooide Corona roet in het eten en zingt ze het duet nu met Dan Whitehouse.

Veelal hebben de uitvoeringen een Americana tintje, waarbij de pedal steel van Melvin Duffy af en toe op de voorgrond treedt. Maar dat Emma een uitstekende songschrijver is bewijst ze met het heel catchy Showbiz, wat na één keer luisteren al niet meer uit je bovenkamer is te branden. Ook een wat afwijkende song in het repertoire is de emotionele ballade Go As I Am, met warm accordeonspel van Tanya Brittain. Nog emotioneler gezongen is de pianoballade Meet You by the Bridge.

Veelal zijn de liedjes nostalgisch en hoopvol van aard, dat maakt van Boo Hewerdine de geknipte producer voor dit debuutalbum. Hewerdine is namelijk vooral bekend van zijn samenwerking met Eddi Reader, wier muziek vaak druipt van de nostalgie. Naast producer speelt Hewerdine akoestisch en elektrisch gitaar, bas, toetsen en melodica en verder is onder andere manlief Peter Kirkbride op ukulele te horen. Emma Gale is een hoopvol en nostalgisch debuutalbum, dat doet uitkijken naar een opvolger.

Theo Volk

Releasedatum : 18 maart 2022 Example Records

Website : https://www.emmagale.com/