Jeremiah Johnson : Hi-Fi Drive By

 


De western “Jeremiah Johnson” van Sydney Pollack kende ik al, maar van de gelijknamige muzikant had ik nog nooit gehoord. Jeremiah Johnson is geboren en getogen in St. Louis en kreeg dus de Mississippi river blues met de paplepel ingegoten.

Sinds 2010 brengt hij albums uit. In 2018 tekende hij een contract bij Ruf Records, Hi-Fi Drive By is intussen alweer zijn vierde album voor dit label en toerde hij in 2020 met de bekende Ruf’s Blues Caravan. Genomineerd werd Johnson met Unworkers Highly Annoyed voor 2022 Blues Music Award voor het beste bluesrockalbum. Zijn laatste vijf releases stonden allemaal in de top tien van de Billboard Blues Album Charts en dat zal meer dan waarschijnlijk ook met Hi-Fi Drive By gaan gebeuren.

Opener ’68 Coupe Deville is onvervalste rock ‘n’ roll met Jerry Lee Lewis achtig pianospel en lekker saxspel. Maar vaker blijft hij dichter bij de leest, Mississippi river blues af en toe gelardeerd met een vleugje country-flair. Zijn songs gaan vaak over de problemen in het dagelijks leven van de gewone man.

Naast over uitstekend gitaarspel beschikt Johnson over een krachtig en soulvol stemgeluid. Een drietal liedjes schreef hij alleen, daarnaast een aantal met producer Paul Niehaus en co-producer Tom Maloney, met wie hij ook de basis van de songs opnam. Naast blazers zijn harpspeler Brandon Santini (track 3) en pianist Victor Wainwright (track 1) te horen. Hi-Fi Drive By is een heerlijk relaxed album geworden, dat voor mij zeker naar meer smaakt.         

Theo Volk

Releasedatum : 21 oktober 2022 Ruf Records

Website : https://www.jeremiahjohnsonband.com/