Melissa Carper : Ramblin’ Soul

 


De grote liefde voor oeroude traditionele muziek kreeg Melissa met de paplepel ingegoten. Als kind speelde ze contrabas en zong ze in het rondreizende countrygezelschap van haar familie op het platteland van Nebraska. Ook dook ze regelmatig in de platencollectie van haar ouders en luisterde ze naar onder andere naar Hank Williams, Patsy Cline, Loretta Lynn, Ray Charles en Elvis Presley.

Maar dankzij de platen van Jimmie Rodgers, die ze van haar vader kreeg leerde ze haar stem ontdekken en begon ze liedjes te schrijven. Haar kennis van muziek vergrootte ze daarna in de bibliotheek van University of Nebraska-Lincoln. Ze spendeerde veel tijd door te luisteren naar grote vocalisten als Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en Nat King Cole.

Intussen is Melissa Carper een gearriveerde singer-songwriter in old time music. Een paar jaar terug recenseerde ik al Brand New Old-Time Songs van haar en Rebecca Patek, die samen onder de naam Buffalo Gals Band ook twee jaar terug het voortreffelijke Where the Heart Wants to Go maakten. Brand New Old-Time Songs brengt trouwens precies wat de titel belooft, op de cover van Guy Clark’s Sis Draper na dan. Ook zong ze al over haar dwalende ziel (Rambler’s Soul) , nu de titel van haar tweede soloalbum Ramblin’ Soul.

Haar vorige jaar verscheen solodebuut Daddy's Country Gold was erg succesvol, dus stond Melissa weer trappelen om de studio in te gaan. De eerste single Ain't a Day Goes By schreef ze al in 2014 na de dood van haar geliefde hond Betty, die een enorme steun was bij ander groot leed. "This song is very emotional for me. It was difficult to go through my Dad's death, then my Mom's death only a year later, and really, in a sense, losing my younger brother to severe mental health issues that have changed his personality completely. Betty's death crushed me because she had been through it all with me. The grief just started pouring out at that point.". De eveneens  vrijgegeven titelsong Ramblin’ Soul beschrijft hoe belangrijk het rondreizen is voor haar creatieve uitlaatklep.

Het album werd opgenomen met Andrija Tokic (St. Paul & The Broken Bones, Hurray For The Riff Raff) en Dennis Crouch (The Time Jumpers) als producers in de analoge The Bomb Shelter studio in Nashville van Tokic. Tien songs schreef Melissa alleen. Daarnaast eentje met maatje en bandlid Gina Gallina en eentje met Brennen Leigh, met wie ze ook regelmatig samenwerkt. Enige cover is een vertolking van Hit or Miss van folklegende Odetta. Ramblin’ Soul is voor mij een onweerstaanbare mix geworden van blues, vroege rock ‘n’roll en old-school soul vermengd met country, western swing en jazz invloeden.

Theo Volk

Releasedatum : 18 november 2022 Independent/Thirty Tigers

Website : https://www.melissacarper.com/